#WearWhiteToVote: waarom duizenden Amerikaanse vrouwen in het wit zullen stemmen

Op de Democratische Nationale Conventie verscheen Clinton in een wit broekpak van Ralph Lauren.
REUTERS Op de Democratische Nationale Conventie verscheen Clinton in een wit broekpak van Ralph Lauren.
Raar maar waar: de verkiezingen in de Verenigde Staten hebben geleid tot een nieuw modefenomeen. Op sociale media worden vrouwen aangespoord vandaag, dinsdag, in het wit te gaan stemmen. #WearWhiteToVote is zelfs gebombardeerd tot politiek statement, want de witte kleur wordt gelinkt aan vrouwenrechten. De verkiezing van de eerste vrouwelijke presidente van Amerika is dus een ideale gelegenheid om je outfit een beetje aan te passen.

De hype rond de witte outfit van Hillary Clinton begon deze zomer. Tijdens de Democratische Nationale Conventie droeg Clinton een wit ivoren broekpak van Ralph Lauren. Hoewel het voor de een op een Star Trek-kostuum leek, werd het voor de ander een statement.

Duizenden Amerikaanse kiesgerechtigde vrouwen zijn morgen dan ook van plan iets wits aan te trekken om zo hun steun te betuigen aan Hillary Clinton, maar belangrijker: het belang van vrouwenrechten te onderstrepen.

In 1978, toen duizenden vrouwen een optocht hielden in Washington ter ondersteuning van het Equal Right-wetsvoorstel, droeg de meerderheid van de betogers ook wit.

Verkoopcijfers
Enkele weken geleden al zegden vele vrouwen nog in een broekpak te zullen gaan stemmen (#PantsuitNation): Clinton verschijnt immers bijna dagelijks in een modieus mantelpakje om kiezers voor zich te winnen.

De verkoop van witte broekpakken zit sinds de Democratische Nationale Conventie trouwens in de lift. Dat zegt alvast het wereldwijde e-commerceplatform Lyst. Met een stijging van maar liefst 7 procent wint het witte broekpak aan populariteit in vergelijking met het zwarte broekpak. Opvallend: tachtig procent van de zoekopdrachten gebeurde in de Verenigde Staten.

EPA


Video