"We zullen Syrië aanvallen als Congres ons dat toestaat"

AP
Tijdens een toespraak voor het Witte Huis heeft VS-president Barack Obama aangekondigd dat hij Syrië zal aanvallen als vergelding voor de chemische wapens die de Syrische president Assad heeft ingezet tegen zijn eigen bevolking. Obama wil evenwel eerst de toestemming van het Congres. De ontwerpresolutie daartoe werd enkele uren na Obama's toespraak naar de Amerikaanse parlementsleden gestuurd.

De Amerikaanse Senaat zal volgende week al zittingen houden over het voorstel van Obama, zegt senator Harry Reid. "De Senaat zal zich meteen inlaten met dit cruciale debat", aldus de Democratische fractieleider in de Senaat. Ook belangrijke leden van de Obama-regering zullen bij de debatten aanwezig zijn. Het Huis van Afgevaardigden, waar de Republikeinen in de meerderheid zijn, zal de debatten echter niet vervroegen. Die zullen pas op maandag 9 september worden aangevat, verklaarde de Republikeinse voorzitter John Boehner.

"De president is gemachtigd tot het inzetten van de krijgsmacht van de Verenigde Staten zoals hij het nodig en gepast acht, in verband met het gebruik van chemische wapens of andere massavernietingswapens in het conflict in Syrië", vermeldt de tekst van de ontwerpresolutie. "Het doel van de aanval moet zijn om het gebruik van chemische wapens in de toekomst te ontmoedigen", zo blijkt nog uit het voorstel.

"Die aanval kan morgen gebeuren, volgende week of volgende maand. De actie zal snel, beperkt en doelgericht zijn. Onze dispositieven staan klaar", aldus de Amerikaanse president enkele uren voordien tijdens zijn verklaring. "Maar als democratische natie bij uitstek, en hoewel ik als opperbevelhebber van het leger de bevoegdheid heb om tot de aanval over te gaan, wil ik de toestemming krijgen van het Congres."

Op een akkoord binnen de VN-Veiligheidsraad wil Obama niet wachten. Het lijdt voor hem echter geen twijfel dat het Syrische regime chemische wapens heeft ingezet tegen de eigen bevolking.

Debat start op 9 september
Het Amerikaanse Congres zal op maandag 9 september het door president Barack Obama gevraagde debat aanvatten over een militaire interventie in Syrië. Dat hebben de republikeinse vertegenwoordigers van het Huis van Volksvertegenwoordigers aangegeven. Obama zei zaterdag klaar én bereid te zijn om over te gaan tot een "beperkte" militaire interventie tegen het Syrische regime. Hij wil daarvoor echter wel groen licht van de Amerikaanse volksvertegenwoordigers. "Leden van het Congres willen gehoord worden. Ik ben het daar absoluut mee eens", klonk het tijdens de officiële toespraak van de president. "Ik wil toestemming vragen van de Amerikaanse volksvertegenwoordigers in het Congres voor het gebruik van geweld."

De republikeinen in het Congres reageren tevreden. "We zijn blij dat de president toestemming vraagt voor een militaire interventie in Syrië", stellen voorzitter van het Huis John Boehner en de andere republikeinse leiders. "In overleg met de president verwachten we dat het Huis de kwestie in de week van 9 september zal onderzoeken."

Obama belde Hollande voor bekendmaking
President Obama briefte zijn Franse evenknie François Hollande via de telefoon alvorens zijn aanpak voor een militaire interventie in Syrië publiek te maken. Dat zei een bron binnen het Witte Huis. Frankrijk lijkt plots de belangrijkste bondgenoot van de VS, sinds de Britse parlementsleden tegen een Britse deelname stemden. Het zou wel Obama's bedoeling blijven om tot een grote coalitie te komen.

AFP
 
We zijn klaar om toe te slaan wanneer we willen. Ik ben klaar om dat bevel te geven.
Barack Obama
EPA
AFP