"We moeten ook hier op onze hoede blijven voor slapende cellen met ex-Syriëstrijders"

Jaak Raes, baas Staatsveiligheid.
BELGA Jaak Raes, baas Staatsveiligheid.
"We moeten ook in België waakzaam zijn en blijven voor die slapende cellen met ex-Syriëstrijders, maar dat is niet anders dan voor de aanslag in Parijs." Dat zegt Jaak Raes, de baas van de Staatsveiligheid, zaterdag in een gesprek met De Tijd. Voorts zijn er volgens Raes geen concrete aanwijzingen dat er in België een aanslag als die in Parijs staat te gebeuren.

Die slapende cellen met ex-Syriëstrijders zijn prioriteit nummer één. "En al mijn collega's in de omringende landen zeggen hetzelfde. Alle inlichtingendiensten lopen al een tijdje op de toppen van hun tenen. Maar paniek is nergens goed voor", zegt Raes.'

"We zien wel dat expedities vanuit Syrië naar het buitenland vertrekken. Die strijders komen met een plan uit Syrië terug, worden getraind in wapens en geweld, en belanden vaak via omzwervingen overal in Europa op een bepaalde plek".

Niet zien aankomen

Volgens Raes is het niet juist te zeggen dat de Franse veiligheidsdiensten de reeks aanslagen helemaal niet hebben zien aankomen. "Sinds Charlie Hebdo en Verviers hebben wij, en dat zijn alle inlichtingendiensten in Europa, er in het algemeen weet van dat er voorbereidselen zijn voor nieuwe aanslagen. (...) Maar dat de aanslag op die manier en op die plaats ging plaatsvinden, wisten de Franse ordediensten niet. Zoals wij het niet wisten op voorhand toen de aanslag in het Joods museum gebeurde."

Geen concrete aanwijzing voor aanslag in België

Vandaag zijn er geen concrete aanwijzingen voor dat een aanslag als die in Parijs ook België zal treffen. "Op dit moment is er geen reden om nu plots van een hoger risico te spreken dan voor de aanslagen van Parijs." Raes wijst er wel op dat overal in Europa slapende cellen met ex-Syriëstrijders bestaan die een gevaar kunnen vormen. "En we weten dat er ook een aantal naar België teruggekeerd zijn. Zij zijn getraind in het gebruik van wapens en bereid tot zelfmoord. We moeten ook in België waakzaam zijn en blijven voor die cellen, maar dat is niet anders dan voor de aanslag in Parijs."

Paniek is nergens goed voor, aldus Raes. "Er wordt wel speciale aandacht geschonken aan massa-evenementen. We kunnen best het leven gewoon hervatten, er is geen reden tot plotse paniek. Maar herademen kunnen we nog niet."