"Warmte in houtskeletbouw voelt zachter aan"

De luifels op de twee woonlagen houden de zon grotendeels buiten in de zomer.
Lennen Descamps De luifels op de twee woonlagen houden de zon grotendeels buiten in de zomer.
Langs de buitenkant zie je geen verschil met een traditioneel opgetrokken woning, maar de woning die Dewaele Houtskeletbouw voor Dieter en Carolien in Herzele optrok, heeft wel degelijk een houtskelet. De architectuur, met krachtige horizontale lijnen, veel glas en een witte gevelbepleistering is duidelijk 'modern'.

"Het grote publiek was jarenlang meer vertrouwd met beton en baksteen maar daarin komt nu snel verandering," zegt Pieter Devos, commercieel directeur bij Dewaele. Het bedrijf trekt al ruim zestig jaar houtskeletwoningen op. "Houtskeletbouw biedt extra voordelen, onder meer omdat hout, een licht materiaal, een korte bouwtijd mogelijk maakt en veel architecturale vrijheid biedt. Zo zou het maken van de luifels of overkragingen moeilijker zijn geweest met een traditionele muuropbouw. Die luifels op twee niveaus geven het ontwerp van architect Stef Van Den Haute dynamiek. Bovendien zijn ze erg functioneel in het regelen van de binnentemperatuur."

Ruim gevoel met woongedeelte en keuken in één geheel.
Lennen Descamps Ruim gevoel met woongedeelte en keuken in één geheel.

Overtuigd
Dieter en Carolien moesten daarvan niet overtuigd worden "Ik weet uit ervaring hoe de verschillende woningtypes aanvoelen", vertelt Dieter. "In een houtskeletbouw voelt de warmte comfortabeler, zachter en gelijkmatiger aan en het is er nooit vochtig."

De gelijkvloerse verdieping is voor het grootste deel een open ruimte met woongedeelte en keuken in één geheel. De vide voorkomt dat de lange ruimte een tunnel wordt en verleent de woning haar lichte en ruimtelijke karakter. De bovenverdieping telt drie slaapkamers. Opvallend is de keuze voor een parketvloer. Ook de inloopdouche springt in het oog, met wanden en een gietvloer in dezelfde kunststof. Het resultaat is een naadloos wit vlak, dat je makkelijk kunt onderhouden.

Ook de keuken geniet van veel natuurlijk licht.
Lennen Descamps Ook de keuken geniet van veel natuurlijk licht.

Warmtepomp
Een warmtepomp met diepteboring zorgt voor verwarming en sanitair warm water. Ze wordt deels aangedreven met stroom, opgewekt door de PV-panelen op het dak. Ook al was een lage-energiewoning geen doel op zich, toch leverden architect en aannemer de nodige inspanningen om het energiegebruik van de woning in te perken. De muren isoleerden ze met 12 cm minerale wol tussen de skeletstructuren en een 10 cm dikke laag eps langs de buitenkant, met daarop de witte pleisterlaag. Daarnaast werd wel voor grote glaspartijen gekozen. "Een klein beetje verlies aan warmte-energie weegt niet op tegen de ruime inval van natuurlijk licht. Deze glaspartijen geven ons bij zonnig weer gratis warmte."

In de inloopdouche zijn de wanden en de vloer van dezelfde kunststof.
Lennen Descamps In de inloopdouche zijn de wanden en de vloer van dezelfde kunststof.