"Waarom we 'The Smurfs 2' niét in België hebben gefilmd"

Regisseur Raja Gosnell, Katy Perry, Hank Azaria, Neil Patrick Harris en producer Jordan Kerner
Sony Regisseur Raja Gosnell, Katy Perry, Hank Azaria, Neil Patrick Harris en producer Jordan Kerner
Vraag aan een buitenlander wat hem aan Brussel doet denken, en met een beetje geluk weet hij nog nét waar het Atomium en Manneke Pis staan. Vraag wat hij van Parijs afweet, en hij zal je in geuren en kleuren over de Eiffeltoren, het Louvre en de Notre Dame vertellen. En dat is precies waarom de filmmakers van 'The Smurfs 2' beslisten om hun verhaal niet in België, maar in Parijs te laten afspelen. "Parijs bood ons meer opties omdat de stad meer bekende plaatsen en gebouwen heeft", vindt producer Jordan Kerner. "Al hoop ik dat we toch nog ooit de kans krijgen om opnames in België te doen." Een interview.

"Was de familie van Peyo betrokken bij de opnames van 'The Smurfs 2'? Hadden zij ook een creatieve inbreng?"

Producer Jordan Kerner: "We houden zeer goed contact met de familie. Ik praat één tot vier keer per week met Véronique (Peyo's dochter) en klop bij elke keuze die ik moet maken bij haar aan. Véronique en Nine, de vrouw van Peyo, zijn een paar keer op de set geweest, zowel in Montréal als in Parijs. We houden er een heel hechte en goede samenwerking op na, zowel wat het script betreft als de opnames en de post-productie van de film. Véronique heeft vorige week nog een heleboel opmerkingen gemaakt bij het bekijken van de film. We werken bovendien ook samen met Thierry (Peyo's zoon) en Tom, de Smurfenhistoricus, om er zeker van te zijn dat we alles hebben zoals Peyo het gewild zou hebben."

"Was er ooit een mogelijkheid om het verhaal in België te laten afspelen? En waarom hebben jullie uiteindelijk voor Parijs gekozen?"

Jordan Kerner: "We vonden Parijs, de hoofdstad van de Franse cultuur en taal, een prachtige omgeving om hier het verhaal te laten afspelen. Ik wil hier natuurlijk niet mee zeggen dat we de film niet graag in Brussel, Brugge of Gent hadden willen doen, maar Parijs bood ons meer opties omdat de stad meer bekende plaatsen en gebouwen heeft. Je krijgt bijvoorbeeld de Eiffeltoren te zien, maar ook het reuzenrad, de Tuillerieën en de Notre Dame. Ik hoop dat we ooit de kans krijgen om opnames te doen in België."

Sony
Sony
Sony

"Katy, hoe was het voor jou om opnieuw je stem te verlenen aan Smurfin? Is er voor jou iets veranderd sinds de opnames van de eerste film?"

Katy Perry:
"Het grootste verschil is dat je meer van Smurfin te zien gaat krijgen in deze film. We komen meer te weten over waar ze vandaan komt, ze stelt zichzelf ook meer vragen over wie ze is, wie ze wil worden en waar haar roots nu echt ligt."

"Heb je enige raakvlakken met Smurfin? In welke mate lijk jij op haar?"

Katy Perry:
"Ik begrijp haar heel goed, ja. Ik heb een beetje van haar karakter overgenomen en zij heeft een beetje van mijn karakter overgenomen. Er zit heel veel diepte en emotie in ('The Smurfs 2')  Ik herinner me nog hoe ik mijn teksten in de studio opnam en ik al deze emoties voelde. Ik voelde me op dat moment erg kwetsbaar, het was alsof ik een muur om me heen had. Het is niet alleen een emotioneel avontuur voor Smurfin, maar ook voor de Smurfen en de familie Winslow."

"Hank, ook jij mag voor de tweede keer in de huid van Gargamel kruipen. Hoe was dat?"

Hank Azaria:
"Het is leuk om zo gefrustreerd en ongegeneerd gemeen te zijn tegen iedereen die je tegenkomt. Er schuilt een Gargamel in ieder van ons, en die van mij komt, na twee uur in de make-upruimte gezeten te hebben, naar boven."

Sony
Sony
Sony

"Neil, met welke problemen krijgt jouw personage in de sequel te kampen?"

Neil Patrick Harris: "In de eerste film vraagt Patrick, mijn personage, zich af of hij wel een goede vader zou zijn. In de sequel zien we hoe hij met zijn ouders en hun problemen omgaat. De achterliggende boodschap in de film spreekt mij erg aan, en dat is afvragen waar je vandaan komt. Dat hoeft niet per sé te gaan over waar je geboren bent, maar eerder door wie je werd opgevoed. Ik denk dat heel wat kinderen maar ook volwassenen zich hiermee bezig houden. Patrick had doorheen de jaren amper contact met zijn stiefvader, en daar had hij zo zijn redenen voor. Maar in de sequel verandert dat. Dan is er ook Smurfin die te weten komt dat Gargamel haar gemaakt heeft, maar ze beschouwt de Smurfen als haar 'echte' familie. Ik ben papa van twee kinderen die ik samen met een ander man opvoed, dus ik kan mij hier heel goed in vinden. Heel veel mensen hebben speciale families en het woordje 'familie' heeft voor iedereen een andere betekenis."

"Katy en Hank, jullie personages bestaan al 55 jaar, en zoals dat bij elke franchise gaat, zijn er altijd wel diehard-fans die hun hele leven wijden aan hun favoriete films. Ik vroeg me af of jullie ooit in contact zijn gekomen met diehard Smurfenfans?"

Hank Azaria: "Nee, dat is bij mij nog niet gebeurd, al heb ik bij de opnames van de eerste film wel iets grappigs meegemaakt. Ik moest op de eerste dag een scène opnemen in de straten van Manhattan. Ik was een beetje zenuwachtig omdat ik als Gargamel tussen de mensen moest lopen, vooral omdat mijn make-up op 44th Street werd aangebracht en de set zich een eind verder op 42nd bevond. Ik moest helemaal gekleed als Gargamel twee straten verder naar de set lopen, en er was niemand die ook maar even opkeek! Niemand zei iets, behalve een kerel die heel gewoon voorbij wandelde en zei: 'What's up Gargamel?' (lacht) Dat is vrijwel de enige feedback die ik ooit heb gekregen."

getty
getty
Sony

"Welke reacties hebben jullie na de eerste film van het jonge publiek gekregen?"

Hank Azaria: "Er zijn niet zo veel mensen die weten dat ik het ben, omdat je mij in de film amper herkent. Maar mijn zoon, die bijna vier is, vindt het geweldig. Hij vraagt me soms: 'Pap, ga je vandaag Gargamel zijn?' Dat is hoe hij mijn werk ziet: hij denkt dat ik Gargamel bén. Wanneer zijn vriendjes ontdekken dat ik Gargamel 'ben', dan zijn ze plots erg bezorgd over hem. (lacht) 'Gargamel is jouw vader? Is ie gemeen?' Ja, dat krijgt hij vaak te horen."

Neil Patrick Harris: "We wisten dat de film een succes ging worden, maar ik had geen flauw idee dat de eerste film het zó goed zou doen. Ik ben al heel veel vier- tot achtjarigen tegengekomen die niet konden geloven dat ik 'die kerel van de Smurfen' was. En die willen natuurlijk allemaal weten of ik de Smurfen écht ken!"

Katy Perry: "Dit is een echte familiefilm waar de hele familie van kan genieten. Het is bovendien ook een heel grappige film. Ik vind niet dat we ons enkel en alleen focussen op een jong publiek, maar dat we ook het volwassen publiek iets interessants geven. Ik heb tijdens deze film heel wat afgelachen. We hebben heel veel vooruitgang gemaakt ten opzichte van de eerste film. Het verhaal is beter en de animatie is beter. De eerste was geweldig, uiteraard, dat bewijzen de cijfers wel. Maar ik ben ervan overtuigd dat de sequel nóg beter is."

'The Smurfs 2' draait vanaf 31 juli in de Belgische bioscoopzalen.

gettyReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.