"Waarom moet ik bang zijn? Standard is één van de grootste clubs van het land, dus dit is een mooi moment"Aleksandar Jankovic heeft vanmiddag zijn eerste persconferentie gegeven als coach van Standard. Onze videoman tekende present en legde de ex-trainer van KV Mechelen op de rooster over zijn verrassende en plotse carrièrestap. "Dit is niet plezant voor Malinwa", gaf de man ootmoedig toe. Het siert hem.

Meneer Jankovic, u verlaat met KV Mechelen een club waar u een stabiele situatie had en u kiest voor Standard. Is dit geen risico voor uw carrière?  

Voetbal is een groot avontuur. Het gaat heel snel. Je weet nooit waar je de volgende dag zal staan. Het is waar dat ik goed zat in Mechelen, want ik heb er de voorbije jaren driemaal mijn contract mogen verlengen. Ik had ook geen idee dat dit nu zou gebeuren. Ik heb gisteren nog heel rustig mijn training in Mechelen afgewerkt. Zo gaat dat in het voetbal. Volgens mij moet je als coach niet te veel dromen, maar wel werken om iets te bereiken. En af en toe ook risico's nemen. Het grootste risico is dat je geen risico's neemt in het leven.

Bent u toch niet bang dat dit kwaad bloed zet in Mechelen? U bent lang niet de eerste die de overstap maakt naar Standard.  

Ik ben nooit bang. Waarom moet ik bang zijn? Dit is mooi. Standard is één van de grootste clubs van het land, dus dit is een mooi moment.  

Dus ze moeten dit begrijpen in Mechelen?  

Ja, ze moeten snappen dat dit voor mij een sportieve keuze geweest is. Ik heb deze morgen uitgebreid met de voorzitter en de spelers gesproken. Dit is voor Malinwa niet gemakkelijk. Een coach verliezen in september is altijd een verrassing. Maar het ging heel erg snel voor mij. Gisterenavond waren er pas de eerste contacten. Mechelen is een goede club, een familieclub met een goede structuur. Ze hebben ook een sterke spelersgroep. Ik geef toe dat dit een verrassing is voor hen, en dat het niet plezant is. Maar ik ben er zeker van dat ze ook zonder mij goede resultaten zullen behalen.

Ik geef toe dat dit een verrassing is voor hen, en dat het niet plezant is. Maar ik ben er zeker van dat ze ook zonder mij goede resultaten zullen behalen

Jankovic over zijn abrupte vertrek uit Mechelen
BELGA

Reconstructie
De Serviër presenteerde zich overgiens opgewekt op die persbabbel, waarbij hij strak in het pak en glunderend toelichtte hoe de vork in de steel zat. "Olivier (Renard red.) en ik werkten al eerder samen. We kennen mekaar goed, maar het eerste echte voorstel van Standard dateert van gisteravond. Daarna is het erg snel gegaan. Ik belde amper twee keer met mijn vrouw vooraleer ik de knoop doorhakte, maar ik ben erg vereerd. Het is voor mij een privilege om voor een club als Standard te mogen werken. Ik voel het vertrouwen van Olivier en de rest van club."  

"Nog niet uitspreken over ambities"
Over zijn ambities bleef Jankovic vooralsnog wat op de vlakte. "Het is logisch dat een club als Standard moet meedingen naar de prijzen, maar ik wil me daar liever nog niet over uitspreken. De enige ambitie die ik momenteel heb, is zondag de match tegen Genk winnen en daarna wil ik die tegen Celta Vigo winnen."  

Uit comfortzone
Met zijn overstap van KV Mechelen naar Standard neemt Jankovic een aardig risico. Vraag maar aan Yannick Ferrera die goed een jaar geleden STVV verliet voor de Rouches en ondanks bekerwinst vandaag alweer zonder club zit. Jankovic bekijkt het filosofisch. "Er zijn twee soorten trainers. Zij die al ontslagen zijn en zij die nog ontslagen zullen worden. Als trainer of als speler moet je op een bepaald moment je comfortzone verlaten en voor een nieuwe uitdaging durven kiezen. Ik voel het vertrouwen van deze club en heb heel veel zin om hier iets moois neer te zetten."

BELGA
belga
BELGA

Renard overtuigd dat Jankovic juiste keuze is: "Vertrouw hem 200 procent"

Hij formuleert het zelf liever anders, maar sportief directeur Olivier Renard is ontegensprekelijk de drijvende kracht achter de komst van Jankovic. De twee kennen mekaar van bij KV Mechelen en er werd eerder al duchtig geflirt tussen Jankovic en Standard. "Dit is een keuze waar heel de club achter staat", recht Renard de rug. "Het is zeker niet zo dat ik hiervoor heb doorgeduwd. Het is wél zo dat ik maar al te goed zijn kwaliteiten ken. Zo weet ik dat hij iemand is die de kleedkamer op één lijn kan krijgen en dat is zeer belangrijk. Hij hamert op discipline en mentaliteit en nét daar lag tot dusver misschien wel ons probleem. Jankovic krijgt nu de hele spelersgroep ter beschikking en net als bij Ferrera is hij vrij om daarmee te werken zoals hij wil. Ik heb er 200 procent vertrouwen in dat hij zijn job prima zal invullen."

BELGA
BELGA
BELGA