"Vooruitzichten voor Belgische luchtruim tot vrijdag gunstig"

UNKNOWN
De aswolk uit IJsland heeft de volgende dagen geen grote impact op het Belgische luchtruim. Dat meldt het kabinet van staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe.

"Vandaag is er geen no-flyzone ingesteld. Het Belgische luchtruim is nog steeds een 'low contaminated area', de luchtkwaliteit is laag besmet. Dat betekent dat we het luchtruim vrijgeven, maar wel onder voorwaarden. Er zijn extra inspecties van de vliegtuigmotoren en de piloten moeten na elke vlucht rapporteren", aldus Jan Pauwels, woordvoerder van Etienne Schouppe.
 
Pauwels zegt nog dat de vooruitzichten voor de komende dagen, "zeker tot donderdag of vrijdag", gunstig zijn. De toestand wordt constant opgevolgd.

Nederland
De Noord-Nederlandse luchthaven Groningen Airport Eelde gaat vandaag toch niet dicht voor het luchtvaartverkeer. Dat heeft Luchtverkeersleiding Nederland gemeld.

Eerder meldde de luchtverkeersleiding dat het vliegveld door een te hoge concentratie vulkaanas in het luchtruim boven het noorden van Nederland tussen 10 en 14 uur zou worden gesloten. Uit nieuwe metingen is gebleken dat de hoeveelheid vulkaanas in de lucht zo klein is dat het luchtvaartverkeer hier geen hinder van ondervindt.

Gisteren was tussen zes uur 's ochtends en twee uur 's middags vrijwel geen luchtverkeer mogelijk van en naar Schiphol. Ook op Rotterdam The Hague Airport, Eindhoven Airport en Groningen Airport Eelde werden vluchten geannuleerd. (belga/adb)