Ga naar de mobiele website
^ Top

"Voldoende bewijzen om Assad te veroordelen, maar het zal nooit gebeuren"

Carla del Ponte tijdens een persconferentie in Genève.
AFP Carla del Ponte tijdens een persconferentie in Genève.
Volgens Carla Del Ponte, Zwitserse juriste, zijn er voldoende bewijzen voorhanden om de Syrische president Bashar al-Assad te veroordelen voor oorlogsmisdaden. Maar omdat het er niet naar uitziet dat het ooit zover zou komen, heeft Del Ponte haar ontslag gegeven uit de Syrië-onderzoekscommissie van de Verenigde Naties. "Zonder gerechtigheid in Syrië, zal er nooit vrede en dus geen toekomst zijn."

Del Ponte bevestigt vandaag nogmaals dat ze afgelopen donderdag haar ontslagbrief op de bus gedaan heeft. "Mijn ontslag gaat in op 18 september, met de volgende bijeenkomst van de onderzoekscomissie", zegt ze in interviews met de Zwitserse dagbladen Matin Dimanche et à la SonntagsZeitung.

Frustratie

"Er zijn voldoende bewijzen om de Syrische president Bashar al-Assad te veroordelen voor oorlogsmisdaden", zegt Del Ponte. Maar de steen des aanstoots is de aanpak van het Syrië-conflict door de VN-Veiligheidsraad. Omdat bondgenoot Rusland er vetorecht heeft, komt er geen tribunaal of berechting. Dat justitie er niet aan te pas komt, is "frustrerend" en "een tragedie", vervolgt ze. "Zonder gerechtigheid in Syrië, zal er nooit vrede en dus geen toekomst zijn."

"Ik heb nooit eerder dergelijk gewelddadig conflict gezien, waarbij er zoveel talloze kinderen vermoord, gemarteld en onthoofd werden", zegt de vroegere hoofdaanklaagster van de Rwanda- en Joegoslaviëtribunalen.

Provocatie

Eerder deze week wees Del Ponte niet enkel de regering-Assad de vinger: "Alle partijen in Syrië zijn slecht. De regering-Assad begaat vreselijke inbreuken tegen de mensenrechten en zet chemische wapens in. En de oppositie, die bestaat enkel nog uit extremisten en terroristen", zei ze in de krant Blick.

"Mijn ontslag is ook een provocatie", vervolgt ze vandaag. Zo wil ze de druk verhogen op de Veiligheidsraad.
7 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • j l

  Haha gelijk we de oorlogsmisdaad van bush jr. Veroordeeld hebben en da dieje nu in den bak zit?

 • Corrupt Belgistan

  Je denkt toch niet dat de VS tussenkomt voor de mensenrechten? Enkel om hun economie te versterken en te graaien

 • Javi Marl

  Ze zouden idd eerst bush blair en netanyahudi veroordelen

 • Younz Zero

  Dat ze eerst maar Netanyahu, Bush en Blair veroordelen voor oorlogsmisdaden

 • Vlaanderenmijnland

  @Sam, zonder VS spraken we nu Duits ...

Meld een bug