"Vlaamse bufferbekkens hebben hun nut al bewezen"

BELGA
Met een bergingscapaciteit van 21 miljoen kubieke meter hebben de veertig Vlaamse wachtbekkens hun nut bewezen. Dat zegt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), nadat het afgelopen nacht veel regende en waterstanden vanochtend flirten met de alarmdrempel. De voorbije twaalf uur is de meeste regen gevallen in de regio Chievres-Charleroi. Daar werd van gisterenavond 19 uur tot vanochtend 7 uur tot 22 liter per vierkante meter opgevangen, meldt weerman Eddy De Mey.

"Het heeft flink geregend en op verschillende plaatsen zijn hoge waterpeilen gemeten en traden waterlopen buiten hun oevers waardoor akkers en weilanden zijn ondergelopen", zegt woordvoerster Katrien Smet van de VMM. "Er zijn evenwel nergens huizen bedreigd geweest."

Denderbekken
De hoge waterstanden concentreerden zich vooral in het Denderbekken en de streek rond Oudenaarde. De Zwalmbeek in Zwalm en de Maarkebeek in Etikhove (Maarkedal) overschreden het alarmpeil. Uiteindelijk liep in Maarkedal enkel de Groenstraat onder. Ook de Bellebeek in Essene (Affligem) en de Vondelbeek in Opwijk bereikten een zeer hoge waterstand. Het regent deze voormiddag enkel in het oosten van het land, waardoor het waterpeil opnieuw kan zakken.
 
Gespaard van overlast
Dat woningen gespaard bleven van overlast, dankt de VMM aan twee
factoren. In de eerste plaats wordt verwezen naar het nut van een
veertigtal wachtbekkens met een buffercapaciteit van 21 miljoen kubieke meter. "Sinds de overstromingen van 2010 is er 1,6 miljoen kubieke meter bergingscapaciteit bijgekomen. Zonder die extra capaciteit zouden er allicht woningen ondergelopen zijn. Al kan je nooit volledig beschermd zijn tegen alle mogelijk stormen, toch zijn wel al goed beschermd." Daarnaast wijst de VMM op het nut van de overstromingsvoorspeller, waarbij hulpdiensten tijdig verwittigd kunnen worden en ook burgers hun voorzorgen kunnen nemen.
   
Wallonië
Sinds vanochtend 5 uur heeft de brandweer in Aat al verschillende oproepen gekregen voor wateroverlast. De meeste problemen doen zich voor in Aat en in de buurgemeenten Frasnes-lez-Anvaing, Beloeil en Bernissart. De Dender is er nog niet buiten zijn oevers getreden. De inwoners hebben vooral last van lokale wegen die onder water staan, ondergelopen kelders of verstopte riolen. De schade valt mee en niemand raakte gewond.

De komende dagen wordt nog regen voorspeld, zij het minder. De
milieumaatschappij zegt waakzaam te blijven.

THINKSTOCK