Ga naar de mobiele website
^ Top

"Turkse maffia jaagt op aanhangers van Gülen in België"

REUTERS
"Wij beschikken over documenten waaruit glashelder blijkt dat de Turkse maffia jacht maakt op aanhangers van Gülen in België." Dat zegt advocaat Johan Heymans in De Standaard. Hij verdedigt een man die zich in België schuilhoudt en die samen met twee anderen op de Turkse terreurlijst staan wegens hun banden met de Gülenbeweging. President Erdogan houdt de aanhangers van de prediker verantwoordelijk voor de poging tot staatsgreep in juli vorig jaar.

Volgens de advocaat riskeren de drie aanhangers van Fethullah Gülen die in ons land verblijven om ontvoerd te worden en wacht hen dan een oneerlijk proces in Turkije. Ze staan op een lijst van de Turkse overheid met terreurverdachten, een lijst waarop ook leden van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK staan. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan jaagt op hen, tot ver buiten de grenzen van zijn land, weet De Standaard. Er werd nochtans nooit een officieel aanhoudingsbevel door een rechter uitgevaardigd voor hen, beweert Ibrahim Anaz, directeur van de Belgisch-Turkse organisatie Betiad in de krant. Deze week nog werden meer dan duizend gülenisten aangehouden.

Wie op de terreurlijst staat, heeft ook een prijs op zijn hoofd. In het geval van de drie die in België verblijven, is dat zo'n 77.000 euro. Voor Fethullah Gülen zelf loopt dat bedrag op tot meer dan een miljoen euro. Met die hoge beloningen "zet Turkije criminele organisaties en zelfs gewone burgers ertoe aan om namen op de lijst op te sporen en te ontvoeren - ook in het buitenland", aldus nog Anaz in De Standaard.

Meer over16 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Steve Tijpels

  @proerdogan.... Wanneer gaat men dan eens met hard bewijs komen dat Gülen achter die coup zat, en dat het niet erdoboy zelf was???

 • ProErdogan

  Wanneer gaan jullie beseffen dat Feto aanhangers wel degelijk een coupe hebben gepleegd en dat Europa hem steunt? Turkije buigt niet, daarmee dat Europa buigt.. Politiekera weten het maar al te goed.. Maar d3 burgers slapen nog..

 • Zo maar iemand Ra ra ra

  Past Turkije oneerlijke proces laat ons maar niet lachen :-)) Graag de doodstraf aanpassen aub!

 • Man Otto

  Dan moet België die verdachten uitleveren en het geld in het staatskas steken anders gaan er anderen mee lopen

 • Freddy Sonnemans

  En toch willen een aantal regeringen de onderhandelingen tot toetreding tot de eu niet stopzetten? Vreemd, zeer vreemd.

Meld een bug