Ga naar de mobiele website
^ Top

"Trump vroeg FBI om onderzoek naar Flynn te stoppen"

President Trump, ex-veiligheidsadviseur Michael Flynn en de door Trump ontslagen FBI-directeur James Comey.
REUTERS President Trump, ex-veiligheidsadviseur Michael Flynn en de door Trump ontslagen FBI-directeur James Comey.
Een onderzoekscommissie van het Huis van Afgevaardigden gaat zich buigen over de recente beschuldigingen aan het adres van de Amerikaanse president Donald Trump. Die zou aan FBI-baas James Comey gevraagd hebben om het onderzoek naar zijn nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn stop te zetten, zo blijkt uit een memo die Comey kort na de bewuste ontmoeting in het Oval Office met Trump heeft geschreven.

"Ik hoop dat je een manier vindt om dit te laten gaan, om Flynn te laten gaan", zou Trump volgens de nota hebben gezegd. Hij is een goede gast. Ik hoop dat je dit kunt laten gaan." Volgens de New York Times was de memo "deel van de papierstroom die Comey opstartte om te documenteren over de ongepaste inspanningen van de president om een lopend onderzoek te beïnvloeden".

Indien dat klopt, gaat het inderdaad om een duidelijk bewijs dat Trump heeft geprobeerd om het ministerie van Justitie te dwingen om een onderzoek te beëindigen. Comey zou over het bestaan van de memo gesproken hebben met FBI-verantwoordelijken en nauwe medewerkers.

Het Witte Huis heeft de info meteen ontkend. "Hoewel de president verschillende keren gezegd heeft dat generaal Flynn een degelijke man is die ons land heeft gediend en beschermd, heeft de president Comey of iemand anders nooit gevraagd om een onderzoek stop te zetten, ook niet dat rond generaal Flynn. De president heeft het grootste respect voor de rechtshandhaving en alle onderzoeken. Dit is geen correcte of accurate weergave van het gesprek tussen de president en Comey", aldus het Witte Huis in een mededeling.

Onderzoekscommissie

Leiders van de onderzoekscommissie naar de Russische inmenging roepen Comey intussen op om te komen getuigen. De voorzitter van de commissie, de Republikein Jason Chaffetz, heeft de FBI gevraagd alle documenten aan te leveren die te maken hebben met gesprekken tussen Trump en de ontslagen FBI-directeur. Comey was eerder al uitgenodigd om te komen getuigen, maar ging daar niet op in.

"Hij moet komen en ons vertellen waarom", zegt de Republikeinse senator Lindsey Graham aan CNN. "We gaan iemand niet berechten naar aanleiding van een blad papier." Indien de onthullingen van de krant waar blijken te zijn, zou Graham een speciale aanklager overwegen. "Indien ik zou denken dat de president ongepast gedrag heeft vertoond, zeker en vast", stelde hij.

James Comey.
AFP James Comey.

Speciale aanklager

De Democraten eisen al langer een speciale aanklager voor het onderzoek naar de mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen van vorig jaar. Door het ontslag van Comey vorige week - volgens critici een poging van Trump om het onderzoek naar de banden tussen Rusland en zijn campagne stop te zetten - en de onthullingen van maandag dat Trump aan de Russische minister van Buitenlandse Zaken geclassificeerde informatie zou hebben gecommuniceerd, sluiten ook steeds meer Republikeinen zich aan bij die oproep.

"Genoeg is genoeg"

"Genoeg is genoeg, het Congres moet dit echt tot op de bodem onderzoeken", zegt ook Adam Schiff, de Democratische leider in het House Intelligence committee, die Comey eveneens oproept te komen getuigen.

De Republikein Jason Chaffetz, de voorzitter van het Toezichtcomité van het Huis van Afgevaardigden (House Oversight Committee) meldde op Twitter dan weer dat hij bereid is om een dagvaarding uit te brengen om de memo, indien die bestaat, in handen te krijgen. In een brief aan de FBI, die door de media werd verspreid, vraagt Chaffetz bovendien om tegen 24 mei "alle memoranda, nota's, samenvattingen en opnames die gelinkt zijn aan alle vormen van communicatie tussen Comey en de president" te bezorgen.

De Democratische minderheidsleider van het Huis Nancy Pelosi verklaart dan weer dat "Trump, indien het nieuws waar is, in het beste geval ernstig misbruik gemaakt heeft van zijn uitvoerende macht. In het slechtste geval heeft hij justitie belemmerd. We moeten onze democratie beschermen". Haar collega in de Senaat Chuck Schumer stelt dat de ongerustheid groeit over de nationale veiligheid, de rechtstaat en de onafhankelijkheid van de hoogste wetshandhavingsinstanties.

"Woedend op communicatieteam"

Volgens ABC News zou het intussen rommelen tussen president Trump en diens communicatieteam. Nog voor The Washington Post maandagavond uitpakte met een bericht dat Trump ultrageheime informatie aan de top van de Russische diplomatie zou hebben doorgespeeld, had hij zijn communicatieteam bij zich geroepen in het Oval Office, zo beweert ABC News op gezag van "bronnen vertrouwd met de zaak".

Woordvoerder Sean Spicer, zijn adjunct Sarah Huckabee Sanders, en communicatiedirecteur Mike Dubke kregen naar verluidt te maken met een Trump die zijn woede op hen afkoelde. Hij maakte hen diets dat hun job aan een zijden draadje hangt. Nog volgens ABC zouden er effectief koppen rollen, maar is het onduidelijk wanneer dit zou gebeuren.

Gisteren meldde nieuwszender CNN dat het Amerikaanse staatshoofd het "vertrouwen in nagenoeg iedereen kwijt is".

Meer over9 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Frans Van der Borght

  Trump is geslepen. De pers en de partijen straffen elke fout genadenloos af. In het nauw gedreven zal hij het onschuldige zwarte schaap spelen en zijn kiezers oproepen om het voor hem op te nemen en te protesteren. Van de republikeinen krijgt hij geen steun meer. Zijn grote uitspraken over anderen komen als een boemerang terug.

 • Gino De Neef

  Indien het klopt. Comey was de procureur die de clintons witwastte in een van hun schandalen in 1989, als ik he goed voorheb. Hij was toen procureur in de staat New York. Daar hoor je nie van in de linkse media

 • Jan Catrysse

  Toch allemaal wat doorzichtig… het is toch duidelijk dat dit één grote gemediatiseerde lastercampagne is tegen de man. Wat daarom niet wil zeggen dat hij meer of minder competent is… Maar 't is er wel over. Laat die man gewoon zijn werk doen.

 • PATRICK

  Wanneer gaan ze die gek nu ontslagen

 • Kamal Kamal

  Ik vermoed dat er iets heel erg gaat gebeuren in de wereld om de aandacht op deze situatie weg te nemen....en natuurlijk gaat het in scène gezet worden door de Amerikanen en IS zal wel de schuld krijgen.

Meld een bug