"Trump probeert zo snel mogelijk onder klimaatakkoord uit te komen"

Donald Trump tijdens zijn campagne waar hij vaak naar gebieden ging waar de teloorgang van de kolenindustrie tot verlies van werkgelegenheid heeft geleid.
afp Donald Trump tijdens zijn campagne waar hij vaak naar gebieden ging waar de teloorgang van de kolenindustrie tot verlies van werkgelegenheid heeft geleid.
Donald Trump is op zoek naar manieren om de Verenigde Staten terug te trekken uit het internationaal klimaatakkoord dat in 2015 in Parijs getekend werd. Dat meldt persbureau Reuters. De aankomend Amerikaans president noemde klimaatverandering tijdens zijn campagne een "hoax" en overweegt een klimaatscepticus te benoemen als milieuminister.

Uit het klimaatakkoord dat op 4 november officieel van kracht is gegaan kan een land zich alleen in een vier jaar durende procedure terugtrekken. Trump overweegt nu manieren waarop die termijn kan worden omzeild. "Het was onbezonnen om het Parijs-akkoord voor de verkiezingen in te laten gaan", aldus een bron uit Trumps team tegen Reuters. In het akkoord beloven landen dat ze de uitstoot van broeikasgassen inperken. Het doel is om niet meer dan 2 graden Celsius opwarming van de aarde te bereiken. Volgens Trump schaden de afspraken Amerikaanse bedrijven in de kolenindustrie.

Prullenbak der geschiedenis

Zijn overgangskabinet overweegt of een voorafgaand akkoord kan worden geschrapt of dat de Amerikaanse handtekening gewoon kan worden verwijderd. Trump voegde eerder deze week Myron Ebell toe aan zijn overgangsteam. Ebell heeft de verantwoordelijkheid over EPA, vergelijkbaar met een ministerie van Milieu. De conservatieve medewerker van het Competitive Enterprise Institute staat bekend om zijn idee dat opwarming van de aarde door menselijk handelen een hoax is. Ebell riep eerder op om internationale akkoorden over het terugdringen van CO2 in de "prullenbak der geschiedenis" te gooien.

Momenteel vindt in Marrakesh een klimaattop plaats waar 200 landen opnieuw hun steun uitspreken voor het Parijse klimaatakkoord uit 2015. De landen maken zich zorgen of het akkoord een mogelijke terugtrekking van de Verenigde Staten overleeft.

Myron Bell.
Youtube Myron Bell.

Kerry: "Amerikanen willen actie tegen klimaatopwarming"

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft er intussen voor gepleit dat zijn land maatregelen blijft nemen tegen de opwarming van de aarde. Volgens hem willen de meeste Amerikanen dat er nieuwe maatregelen tegen de opwarming genomen worden. Kerry weigerde ook TPP, het handelsverdrag met landen langs de Stille Oceaan, te begraven, zoals Trump ook al beloofde tijdens zijn campagne.

"We gaan moeten wachten om te zien hoe de nieuwe regering dit onderwerp behandelt, maar ik denk dat we op de goede weg zijn en dat de Amerikanen daarvan overtuigd zijn", aldus Kerry in een gesprek met journalisten, op weg naar Nieuw-Zeeland. Kerry zei te hopen dat Trump zijn verkiezingsbeloftes over het opzeggen van het klimaatakkoord niet toepast.

"Iedereen weet dat er soms een verschil zit tussen uitspraken tijdens een kiescampagne en de manier waarop geregeerd wordt", aldus Kerry, die vanuit Antarctica doorreisde naar Nieuw-Zeeland. "Als het ijs van Antarctica begint te breken of smelt, zoals nu al aan het gebeuren is, zal dat de zeespiegel met 3,7 meter of meer doen stijgen." 

Op Antarctica kreeg Kerry van wetenschappers te zien hoe ze de impact van de klimaatopwarming onderzoeken en aantonen. "Tot 20 januari (de dag waarop Trump in het Witte Huis komt, red.) zullen we alles doen wat mogelijk is om onze verantwoordelijkheid voor de volgende generaties op te nemen. De bewijzen nemen zo duidelijk toe dat de mensen niet mogen aanvaarden dat er niets gebeurt."

'Als het ijs van Antarctica begint te breken of smelt, zoals nu al aan het gebeuren is, zal dat de zeespiegel met 3,7 meter of meer doen stijgen'

John Kerry, Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken