"Trump bedoelde afluisteren door Obama niet letterlijk"

Woordvoerder Sean Spicer maakt met zijn vingers het aanhalingsteken, tijdens een persconferentie in het Witte Huis.
afp Woordvoerder Sean Spicer maakt met zijn vingers het aanhalingsteken, tijdens een persconferentie in het Witte Huis.
De opmerking van de Amerikaanse president Donald Trump, dat hij in de aanloop naar de verkiezingen in de Trump Tower zou zijn afgeluisterd door Barack Obama, was niet letterlijk zo bedoeld. Daarom stond de tweet ook tussen aanhalingstekens. Dat beweerde Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer vandaag in een persconferentie.

Trump deed de stellige uitspraken aan het adres van zijn voorganger twee weken geleden in berichten op Twitter. Maar waarop die harde beschuldiging is gebaseerd blijft vooralsnog volstrekt onduidelijk. Trump heeft hier nog steeds geen bewijs voor aangeleverd.

Hoorzitting
De eerste hoorzitting over de hacks vindt volgende week maandag plaats. De commissie Veiligheid had Trump gevraagd uiterlijk op 13 maart zijn bewijzen voor zijn claims te tonen.

Aanhalingstekens
Volgens Spicer plaatste president Trump het woord 'wiretap' in zijn tweet tussen aanhalingstekens om beveiliging en afluisterpraktijken in het algemeen aan te duiden. Hij zei bovendien dat Trump niet specifiek Obama zelf had bedoeld, maar mensen in zijn regering.

De ongefundeerde beschuldiging van Trump veroorzaakte een storm van kritiek, niet alleen onder Democratische politici, maar ook onder zijn partijgenoten. Obama noemde de claims ongefundeerd en vals. Ook FBI-baas James Comey heeft Trump met klem gevraagd zijn uitlatingen in te trekken.