"Trucks met wrakstukken MH17 naar Nederland"

ANP
De eerste vrachtwagens met wrakstukken van de Boeing 777 van Malaysia Airlines die in juli crashte in het oosten van Oekraïne, zijn onderweg naar Nederland. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) bevestigt dat het eerste konvooi vanochtend is vertrokken. Volgens de regionale autoriteiten in Charkov gaat het om vier trucks die de stad hebben verlaten.

"Alle noodzakelijke douaneformaliteiten zijn vervuld door douanemedewerkers in overeenstemming met de geldende wetten in Oekraïne en Nederland", zeiden autoriteiten tegen het Oekraïense persbureau Interfax. Acht andere vrachtwagens zijn naar het verzamelpunt in de stad gestuurd om meer wrakstukken te laden.

Twintig ladingen
Naar schatting gaan in totaal twintig vrachtwagenladingen brokstukken naar Nederland. Het laatste transport gaat volgens een hooggeplaatste functionaris op 8 december weg uit Charkov. Maandag is in Oekraïne begonnen met het overladen van de wrakstukken van vlucht MH17 op vrachtwagens. Het eerste konvooi komt volgende week aan in Nederland. Op welke dag is nog niet bekend. Dat hangt onder meer af van de weersomstandigheden.

Reconstructie
De wrakstukken worden opgeslagen en onderzocht op vliegbasis Gilze-Rijen. Hier zal de OVV ook proberen een reconstructie te maken van een deel van het vliegtuig. Dit is volgens de OVV echter een ingewikkelde klus.