"Toch geen IS-vlag op Facebook Salah Abdeslam voor aanslagen Parijs"

Salah Abdeslam.
kos Salah Abdeslam.
Het klopt niet dat er een vlag van IS op een Facebookpagina van Salah Abdeslam stond, drie weken voor de aanslagen in Parijs. Het ging om een Facebookpagina van iemand anders, zo is vernomen uit bronnen dichtbij het onderzoek.

De RTFB meldde dat Abdeslam in juni 2015 een Facebookpagina met een oorlogsnaam had aangemaakt en daar op 25 oktober 2015 het symbool van IS op plaatste. Volgens de Franstalige openbare omroep signaleerde het OCAD (Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging) die informatie, maar deden de politie- en de inlichtingendiensten niets met die info.

Bronnen dichtbij het onderzoek zeggen nu dat de federale gerechtelijke politie de informatie indertijd heeft onderzocht en dat toen is gebleken dat het niet om een Facebookpagina van Abdeslam ging. Het federaal parket onthoudt zich van elke commentaar.

De RTBF berichtte gisteren ook al dat een informant van de politie van Molenbeek sinds januari 2015 goede informatie had over banden tussen Abaaoud, de leider van de terroristencel in Verviers, en Abdeslam. In juni maakte die laatste ook een Facebookpagina aan met een oorlogsnaam, maar de magistraat die het dossier in januari geopend had, had dat intussen al gesloten.