“Tijd dat Beke zijn conclusies trekt”

Oppositie reageert op onthutsend rapport over crisis in woonzorgcentra

De oppositie reageert hard op het ijzingwekkende rapport van de Vlaamse Ombudsdienst over de coronacrisis in de woonzorgcentra. “Er zijn in onze rusthuizen veel mensen fysiek en mentaal gebroken door gebrek aan voorbereiding”, klinkt het. “Beke draagt de verantwoordelijkheid.”
Wouter Beke (CD&V)
BELGA Wouter Beke (CD&V)

De Vlaamse parlementsleden Hannes Anaf (Sp.a) en Lise Vandecasteele (PVDA) hebben het rapport van 32 bladzijden doorgenomen en zijn naar eigen zeggen zwaar onder de indruk. “Ondervoeding. Dagenlang vastgebonden zijn in een rolstoel om anderen niet te kunnen besmetten, en 3 maanden alleen vast zitten in een kamer van 20 vierkante meter. Het personeel en de directies hebben werkelijk alles in het werk gesteld om de crisis in woonzorgcentra te bestrijden”, zegt Anaf. “Het uitblijven van snelle ondersteuning vanuit de Vlaamse overheid op niveau van beschermingsmateriaal en bijkomend personeel heeft echter tot deze horrorverhalen geleid.”

Beke verantwoordelijk

De PVDA vindt dat minister van welzijn Wouter Beke (CD&V) de verantwoordelijkheid draagt en moet bezinnen over zijn toekomst. “‘Wij stonden sámen in de frontlinie’, zei minister Beke vorige week nog in het parlement”, aldus Vandecasteele. ”Alleen deed hij dat voor 10.000 euro per maand van achter zijn computerscherm, terwijl de mensen in de zorg met gevaar voor eigen leven zonder wapens naar het front werden gestuurd. Minister Beke draagt mee een loodzware verantwoordelijkheid voor de acute onderbezetting in de woonzorgcentra na jaren van onderinvesteringen. In talloze verslagen en reportages werd afgelopen jaren al duidelijk hoe de situatie in de woonzorgcentra daardoor uit de hand liep. Het wordt tijd dat Beke zijn conclusies trekt.”

Nooit meer

Volgens Anaf van Sp.a is het overduidelijk dat er meer geïnvesteerd moet worden in de sector. “De Vlaamse regering moet dringend investeren in een blijvende voorraad aan beschermend materiaal en in voldoende personeel om te voorkomen dat bewoners nooit meer zo onmenselijk behandeld worden”, aldus Anaf. “Er zijn in onze rusthuizen veel mensen gestorven aan corona, maar er zijn ook mensen fysiek en mentaal gebroken geweest omdat Vlaanderen niet voorbereid was. Dit nooit meer.”

Beke: “Getuigenissen komen stevig binnen”

Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) reageert sereen op de onthulling van het rapport. “De getuigenissen vanop het terrein komen stevig binnen. Want ze maken heel tastbaar en concreet, wat globaal al eerder bekend was”, aldus Beke. “Het tekort aan testen en beschermingsmateriaal heeft ons de eerste periode ernstig parten gespeeld. Er zijn ook vaak hartverscheurende tegenstellingen geweest in de bescherming tegen het virus en in de bescherming tegen eenzaamheid en ongelukkig zijn. De strijd tegen een onbekende tegenstander leerde ons ook elke dag iets nieuws, waardoor we de zorgverleners aan het bed te vaak nieuwe instructies moesten geven.”

De minister gaat niet in op de kritiek van onder meer PVDA. Het is aan de commissie om met open vizier na te gaan welke lessen dienen getrokken te worden”, vindt Beke. “Ik heb al heel wat sterke getuigenissen gehoord van mensen die deze crisis mee hun verantwoordelijkheid hebben genomen en met dezelfde dilemma’s worstelden. Er staan er nog op de agenda. Ik kijk uit naar de concrete aanbevelingen voor de toekomst.”

Lees ook:

Explosief rapport schetst ijzingwekkend beeld van coronacrisis in woonzorgcentra: “Bewoner zat in haar onderbroek op de gang te huilen”