"Terroristen als vluchtelingen in Europa dankzij Turkse valse paspoorten"

Het paspoort van terrorist Ahmad Almohammad, die als vluchteling naar Europa was gereisd.
AFP Het paspoort van terrorist Ahmad Almohammad, die als vluchteling naar Europa was gereisd.
De Griekse regering acht het goed mogelijk dat terroristen die zich voordoen als vluchtelingen met valse paspoorten naar Europa komen. "In Turkije is er een regelrechte industrie in valse paspoorten", zei de voor migratiekwesties bevoegde viceminister Ioannis Mouzalas vandaag aan de Griekse nieuwszender Skai.

Gisterenavond had Mouzalas de paspoortidentiteit van een man publiek gemaakt, wiens paspoort in Parijs bij het lijk van een zelfmoordterrorist gevonden werd. Het gaat om de op 10 september 1990 in de Syrische stad Edlib geboren Ahmad Almohammad. Hij was op 3 oktober in een boot met 198 vluchtelingen op het Griekse eiland Leros aangekomen en als vluchteling geregistreerd.

Overigens duurt de toestroom van vluchtelingen vanop de Griekse eilanden in de Oost-Egeïsche Zee naar het Griekse vasteland voort. Aan boord van drie veerboten zijn maandagmorgen ruim 4.800 migranten en vluchtelingen in de haven van Piraeus gearriveerd. Dat deelde de kustwacht mee. Bijna allen willen verder naar West-Europa, antwoordden ze op vragen van reporters. In de eerste tien maanden van het jaar zijn meer dan 600.000 migranten uit Turkije naar Griekenland gekomen. Ze zijn overwegend uit Syrië afkomstig.

De Griekse viceminister van migratie Yiannis Mouzalas.
AFP De Griekse viceminister van migratie Yiannis Mouzalas.
Vluchtelingen stromen toe in de haven van Piraeus.
REUTERS Vluchtelingen stromen toe in de haven van Piraeus.