"Syrisch leger zette vorige maand chemische wapens in"

Een slachtoffer van een mogelijke chemische aanval krijgt zuurstof toegediend in een ziekenhuis in Keferzita.
AP Een slachtoffer van een mogelijke chemische aanval krijgt zuurstof toegediend in een ziekenhuis in Keferzita.
Er zijn sterke aanwijzingen dat troepen van de Syrische president Bashar al-Assad midden april scheikundige wapens hebben ingezet. Dat meldt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) vandaag.

Op basis van getuigenissen, video-opnames en foto's lijkt het er volgens HRW sterk op dat de regeringstroepen bomvaten, gevuld met cylinders chloorgas, hebben gedropt op drie steden in het noorden van Syrië. Met name Keferzita, al-Teman'a en Telmans.

Het waren helikopters die de bommen gooiden en het leger is de enige in de oorlog betrokken partij die over hefschroefvliegtuigen beschikt, aldus de mensenrechtenorganisatie.

Damascus schendt daarmee het volkerenrecht, in het bijzonder het verdrag dat scheikundige wapens verbiedt en dat door Syrië in oktober 2013 is ondertekend, beklemtoont HRW.

De OPCW, de organisatie die op dat verbod toeziet, heeft een nieuwe missie naar Syrië aangekondigd om de veronderstelde aanvallen met C-wapens te onderzoeken. De regering heeft met de missie ingestemd en zal ook instaan voor de veiligheid in de zones die gecontroleerd worden.