Ga naar de mobiele website
^ Top

"Swat verkoos de liefde van weinigen boven adoratie van velen"

AFP

Swat Van der Elst is in de stilte van zijn leven vergleden in de stilte van de dood. Hij was nog een voetballer die zijn verleden niet vercommercialiseerde. Geen tv-panels, geen boekjes, geen catwalk naar casino's. Zoals ook Wilfried Van Moer wars van emotioneel voyeurisme. Daarom is zijn geweldige voetbalcarrière enigszins onderbelicht gebleven.

Terwijl hij wel een vedette was, naast Robbie Rensenbrink, Ludo Coeck en Arie Haan, ja zelfs naast Beckenbauer. Swat was een wervelwind. Een vuurpijl, als rechtsbuiten. En in de Zestien: dodelijk killersinstinct. Hij was nauwelijks zestien toen hij een eerste keer in de basis van RSC Anderlecht stond. Vandaag worden Rode Duivels in miraculeuze staat verheven omdat ze nog zo jong zijn. In de vorige eeuw waren zestienjarigen in het eerste elftal van hun club een sensatie voor de supporters, meer dan voor de media. Swat verkoos de liefde van weinigen boven adoratie van velen.  

Hij heeft zijn leven niet gevuld met kleffe herinneringen. Dook na zijn laatste beenbreuk onder in de anonimiteit van het gewone leven. Gelouterd ook door familiaal leed. Maar in de geschiedenis van het Belgische voetbal zal hij een exceptionele speler blijven. Een Rode Duivel die beslissend was. Glorie leek hem niet echt te raken. Fanfare bracht hem niet uit zijn evenwicht. Altijd antivedette gebleven.  

Op 62-jarige leeftijd geveld door hartfalen. Het hart van Swat was te groot, als voetballer en als mens. Anderlecht hoort de selectie terug te roepen uit het Spaanse oefenkamp om au grand complet aan het graf van een icoon te staan.

Wil je meer lezen?

Registreer met enkele gegevens om dit artikel verder te lezen.

  • Je leest 1 maand ongelimiteerd als digitale abonnee
  • Geen betaalgegevens
  • Stopt automatisch


Heb je even?

Sluiten

Wij zijn erg benieuwd naar je eerste indruk van de nieuwe HLN website. Heb je een minuutje tijd om enkele vragen te beantwoorden?

Meld een bug