Steeds minder vluchtelingen proberen via Eurotunnel Groot-Brittannië te bereiken

Migranten verbergen zich onder een goederentrein die via de Eurotunnel naar Engeland gaat.
AFP Migranten verbergen zich onder een goederentrein die via de Eurotunnel naar Engeland gaat.
Het aantal vluchtelingen dat in Calais pogingen onderneemt om binnen te breken in de terminal van Eurotunnel is enorm gedaald sinds de invoering van bijkomende veiligheidsmaatregelen.  Dat meldt Eurotunnel. Eind juli probeerden tijdens één nacht nog 2000 migranten in de tunnel te raken, nu zijn dat er slechts 150. De Britse regering installeerde er bijkomende hekken, zoeklichten en infraroodcamera's.

Toch vindt Eurotunnel het aantal nog altijd "onaanvaardbaar". De Franse politie meent dat de maatregelen slechts op korte termijn een oplossing bieden voor het probleem van de duizenden migranten die in miserabele omstandigheden leven in kampen in en rond Calais.

Controverse
De Britse premier Cameron kreeg zware kritiek nadat hij de vluchtelingen in Calais had omschreven als "een zwerm die wil inbreken in Groot-Brittannië". Ook de BBC kreeg aanvankelijk de wind van voren nadat de openbare omroep had aangekondigd dat ze het programma 'Songs of Praise' - zeg maar de wekelijkse eucharistieviering - zou opnemen in de geïmproviseerde kerk in 'The Jungle', het vluchtelingenkamp in Calais. De conservatieve krant Express noemde dat op haar voorpagina een verspilling van belastinggeld. Na de uitzending waren de reacties echter unaniem lovend.

Zoals we vorige week konden vaststellen, zijn heel wat migranten in Calais moegestreden en hebben ze hun hoop om in Groot-Brittannië een nieuw leven op te bouwen laten varen. Zij hopen nu in Frankrijk te kunnen blijven.