"Steeds meer Australische vrouwen naar IS"

Ook in Groot-Brittannië stijgt het aantal vrouwelijke sympathisanten van IS. Deze drie Britse meisjes vertrokken waarschijnlijk naar Syrië om mee te vechten.
AFP Ook in Groot-Brittannië stijgt het aantal vrouwelijke sympathisanten van IS. Deze drie Britse meisjes vertrokken waarschijnlijk naar Syrië om mee te vechten.
Steeds meer vrouwen uit Australië sluiten zich aan bij Islamitische Staat (IS). Er zijn zeker veertig vrouwen die de terreurgroep steunen, schrijft de BBC.

In totaal doen tientallen Australiërs mee aan de jihad in Syrië en Irak. Ongeveer een vijfde van hen bestaat uit vrouwen. Zij reizen volgens de Australische minister van Buitenlandse Zaken, Julie Bishop, naar IS om te trouwen met een jihadstrijder of om zich te herenigen met hun man die meevecht.

Australië houdt radicale moslims en terreurdreigingen de laatste tijd scherp in de gaten. Twee weken geleden werden nog twee mannen in Sydney opgepakt omdat ze een terroristische aanslag wilden plegen in naam van IS. In december werden achttien mensen in een café in Sydney gegijzeld. Daarbij kwamen drie mensen om.

Ook in Groot-Brittannië is er zorg over een stijgend aantal vrouwelijke sympathisanten van IS. Vorige week verdwenen drie tienermeisjes naar Turkije. Vermoedelijk reizen ze naar Syrië om zich aan te sluiten bij IS.