"Staatsgevaarlijke" Gérard Depardieu van het scherm verbannen in Oekraïne

Gérard Depardieu.
EPA Gérard Depardieu.
In de nog altijd voortdurende Oekraïne-crisis heeft de regering in Kiev 14 Russische kunstenaars uitgeroepen tot "staatsgevaarlijk". Onder hen ook de tot Rus genaturaliseerde Franse acteur Gérard Depardieu. Dat heeft het Oekraïense ministerie van Cultuur vandaag bekendgemaakt.

Nog op de lijst: de Frank Sinatra van de Sovjet-Unie, volksvertegenwoordiger Josif Kobzon. Hij geldt als een aanhanger van de pro-Russische opstandelingen in het oosten van Oekraïne.

De mensen op de lijst worden ervan beschuldigd de pro-Russische rebellen in het oosten en de aansluiting van de Krim bij Moskou gesteund te hebben. De artiesten mogen voortaan niet meer op de Oekraïense radio en tv komen. Ook filmzalen mogen geen films meer spelen waarin Depardieu, of andere artiesten op de lijst, een rol spelen.

Tegen Depardieu liep al langer een inreisverbod. Volgens het Russische parlementslid Franz Klinzevitsj, van regeringspartij Verenigd Rusland, is de lijst een straf voor kritische mensen. "Het enige wat ze fout gedaan hebben is zeggen wat ze denken", zei hij volgens het persagentschap Tass.

In Oost-Oekraïne is de afgelopen uren opnieuw geschoten. Het leger maakt melding van een gedode soldaat, en de separatisten hebben het over twee burgerdoden.