Ga naar de mobiele website
^ Top

"Sp.a gaat in het failliet van Gentse blufbank andermaal met de billen bloot"

photo_news
Onze editorialist Jan Segers vraagt de socialisten vandaag in onze krant hoe ze zich weer wit zullen wassen, nu de perceptie wil dat het allemaal één pot nat is: politici en bankiers. U kan zijn opiniestuk uitzonderlijk hier gratis lezen.

Als kauwgom aan een zool. Zo zal Optima blijven kleven aan de Vlaamse socialisten. Dat Luc Van den Bossche al jaren spontaan zum Kotzen naar het toilet spurt als het woord socialisme valt, doet er helaas niet toe voor John Crombez. Zijn sp.a gaat in het failliet van de Gentse blufbank andermaal met de billen bloot als een partij die na gedane arbeid de zelfverrijking niet schuwt.

Luc Van den Bossche, Steve Stevaert, Karel Van Miert, Norbert De Batselier en vele, vele anderen, zij het minder getalenteerd en dus minder gefortuneerd: allemaal hebben ze na of zelfs nog tijdens hun carrière het aangename aan het nuttige gepaard en het lucratieve aan het onbaatzuchtige. Nee, socialisten hoeven geen gelofte van armoede af te leggen, net zoals een christendemocraat geen gelofte van kuisheid hoeft af te leggen. Maar een sos die het grote geld niet schuwt, heeft er in de perceptie meteen gelegen, net als een tsjeef die zijn vrouw bedriegt. Practice what you preach. Leef consequent zoals je denkt en spreekt. Liberale politici hebben daar allemaal geen last van. Zij kunnen ongestoord hun gang gaan. Niemand die hen verdenkt van financiële pudeur of echtelijke trouw.

Ongestoord hebben socialisten en liberalen jarenlang hun gang kunnen gaan bij Optima. Luc Van den Bossche, Herman Verwilst, Daniel Termont, Geert Versnick, Luc Coene en noem ze allemaal maar op: het failliet van Optima leest als het failliet van paars in Gent. Onderzoek moet uitwijzen wie wat precies te verwijten valt, maar de neiging bestaat om hen collectief guilty by association te verklaren, schuldig door zich aan te schurken tegen het heerschap Jeroen Piqueur en de verleiding van het makkelijke geld. Wel, kameraden? Wat nu? Hoe was je jezelf weer wit? Hoe wis je het aanvoelen van je eigen en al die andere kiezers dat het allemaal één pot nat is, politici en bankiers, verweven in grijpen en graaien? Catch as catch can. Ons kent ons kent ons kent ons.

Met welk recht berisp je dan nog de kiezer die zijn laatste restje geloof in de klassieke politiek verliest en illusieloos en moegetergd zijn heil zoekt bij de valse profeten van uiterst rechts en uiterst links? Als de politiek er niet in slaagt om proper op zichzelf te zijn, dan vraagt hij daar zelf om. Punt. Van sjoemelsocialisme en laat-maar-waaien-liberalisme, verlos ons. Erger nog en onrustwekkender is dat ook de zogenaamde toezichthouders, de Nationale Bank en de FSMA, evenzeer doordrongen zijn van partijpolitieke belangen. Hun waarschuwingen aan het adres van Optima hebben niets uitgehaald. Wat is ze dan, die Nationale Bank? Van twee dingen één: incompetent of impotent.

Ooit verdedigde Luc Van den Bossche in onze krant zijn dochter Freya toen die als piepjonge vicepremier meedogenloos verscheurd werd door de ervaren rotten in het paarse kernkabinet. Ik hoor het hem nog zeggen: Verhofstadt, Onkelinx en Reynders, lachte hij in zijn sappigste Gents, dat is de vergoaderinge van d'èwe rotzakke. We zijn tien jaar later en alleen de kleur van het gezelschap is dezelfde, niet de samenstelling ervan, maar nauwkeuriger had hij het Optima-netwerk vandaag niet kunnen omschrijven. Woar est wc, oastemblieft?

LEES HET STANDPUNT VAN JAN SEGERS ELKE DAG IN ONZE KRANT OF IN HLN PLUS, ONZE ZONE EXCLUSIEF VOOR ABONNEES (KLIK HIER EN PROEF 5 WEKEN LANG VOOR 1 EURO)

Meer over


Meld een bug