"Sois Belge et tais-toi!" brengt hulde aan Fabiola

De lijkwagen met daarin het stoffelijk overschot van koningin Fabiola rijdt voorbij een affiche van 'Sois Belge et tais-toi'. Zij halen voor hun voorstelling de inspiratie bij de Zweedse coalitie.
BELGA De lijkwagen met daarin het stoffelijk overschot van koningin Fabiola rijdt voorbij een affiche van 'Sois Belge et tais-toi'. Zij halen voor hun voorstelling de inspiratie bij de Zweedse coalitie.
In het Saint Michel-theater in Brussel is donderdagavond de 17de editie van "Sois Belge et tais-toi!" in première gegaan. De satire over de Belgische politiek loopt tot en met 15 maart. Als eerbetoon aan de overleden koningin Fabiola begroette het gezelschap het publiek met een appel, een verwijzing naar de doodsbedreiging tegen haar persoon.

"Het was moeilijk, want vandaag zijn de gewoonten van politici niet gekend bij het grote publiek", legt auteur André Rémy uit. "We werkten op de mogelijkheden om de kenmerken van de karikatuur te laten groeien." In het stuk wordt de regering van premier Charles Michel op de korrel genomen, maar krijgt ook de PS een veeg uit de pan voor de passiviteit tijdens hun bewind.

Koningin Fabiola amuseert de aanwezigen op het militair defilé met een appel. Archieffoto 21 juli 2009.
REUTERS Koningin Fabiola amuseert de aanwezigen op het militair defilé met een appel. Archieffoto 21 juli 2009.