Exclusief voor abonnees

"Sofie is nu mijn icoon van sporters die hun best doen"

Franky Verdickt

Romelu Lukaku scoorde twee keer tegen Cyprus en zei: "Ik heb mijn best gedaan." De opluchting kwam uit het diepst van zijn hart. Het is op zich al mooi dat een Rode Duivel nog tevreden kan zijn over een miserabel duel tegen Cyprus. Ik heb mijn best gedaan: nederiger kom je het in tweede klasse niet tegen. Je best doen is daar zoiets als niet omvallen bij een gelikte corner. Of nog: je hoofd laten klieven voor een kopbal. Je best doen als kamikaze-act. Gevolgd door heroïsche zelfjubel.  

Geef me dan maar de Paralympics. Dat is de overtreffende trap van alles wat een lichaam te bieden heeft. Er worden geen televisieshows rond gemaakt, geen scenario's geschreven voor ijdele analisten, geen blikken klapvee geronseld voor studiovermaak. Hoogspringen op één been: ça passe zoals vallende bladeren. Maar gisteren werd ik opgehouden door de Zwintriatlon in Knokke. Sofie Goos tekende voor de kwarttriatlon van haar comeback. Ze werd zesde, ver onder haar niveau, maar koesterde haar prestatie als een overwinning. Vier maanden geleden moest ze nog vechten voor haar leven na een steekpartij tijdens het joggen.  

Ze was heel erg blij dat ze weer triatlete was. Sofie is nu mijn icoon van sporters die hun best doen. Daar kunnen de doelpuntjes van Lukaku niet tegenop. Ik draag haar met me mee als een standbeeld. Aan haar jukbeenderen ontspringt machtige schoonheid - het atletische lichaam glanst mee op. Je best doen: aan Sofie Goos kan je vragen hoe dat moet. Maar of het ook helpt, blijft ongewis.    

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis