Exclusief voor abonnees

"Slijmen hoort bij De Witte zoals prelaten bij het Vaticaan, maar het triomfboogje voor Anderlecht deugde niet"

Photo News

Na het gelijkspel van Gent tegen Anderlecht feliciteerde voorzitter De Witte de Brusselaars voor het behalen van de titel. Alsof Club niet bestond en AA Gent een gepensioneerd snookergezelschap was. De Witte is opgetrokken uit egards en RSCA is meer zijn pakkie-an dan Charleroi. Bon chic bon genre.


Slijmen hoort bij Ivan zoals prelaten bij het Vaticaan, maar het triomfboogje voor Anderlecht deugde niet. Hij degradeerde daarmee zijn eigen spelers na een snertpartij tegen de titelfavoriet. En wat Gent niet kon, kan Brugge misschien nog wel.


Het is allemaal goed bedoeld bij deze voetbalpreses, maar het blijft klef. De Witte heeft de lichte afwijking om altijd en overal de nobiljon van het Belgische voetbal te willen uithangen. Tot gezant van vrede en harmonie opgepompt Michelinmannetje, desnoods bricoleur van het compromis. Maar dient een clubvoorzitter daarvoor? Die moet zijn eigen jongens op scherp houden en hoort chauvinistisch te zijn bij geluk en tegenslag. De tegenstander heilig verklaren is sowieso weeë diplomatie.


Het is wellicht het karakter van Ivan De Witte. En als succesvol zakenman heeft hij nu en dan recht op een nummertje cuisses légères. Iemand heeft hem weleens gezegd dat hij de grand commis de l'état van het Belgische voetbal is. Ik ken er die voor minder verzuipen in episcopale wuifhandjes. Niet dat hij socialist is als vadertje Anseele, maar de droom ooit geroepen te worden tot redder des vaderlands is er wel.


Grandeur!


Verder geen kwaad woord over Ivan. Hij heeft van de Gantoise een modelclub gemaakt en zijn Bourgogne is uitstekend.

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode: