"Signalen verdwenen Boeing waren vals alarm"

Met de onbemande onderzeeër Bluefin-21 werd uitgebreid gezocht naar het verdwenen toestel.
EPA Met de onbemande onderzeeër Bluefin-21 werd uitgebreid gezocht naar het verdwenen toestel.
De vier signalen, zogeheten pings, waarvan werd verondersteld dat ze afkomstig waren van de zwarte doos van de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines, zijn dat hoogstwaarschijnlijk niet. Dat heeft Michael Dean van de Amerikaanse marine gezegd tegen nieuwszender CNN. Australië gaat er intussen nog steeds van uit dat de vermiste Maleisische Boeing 777 ergens op de bodem van de zuidelijke Indische Oceaan ligt.

De laatste zoekactie met een onbemande onderzeeër in een gebied ongeveer 1.600 kilometer verwijderd van de noordwestkust van Australië, heeft helemaal niets opgeleverd. Het zoekterrein van 850 vierkante kilometer was onder meer uitgekozen op basis van vier geluidssignalen die er in april leken te zijn afgegeven door mogelijk de zwarte doos van het toestel. Maar omdat er tot nog toe geen spoor van vlucht MH370 is gevonden, gaat de Amerikaanse marine ervan uit dat het vals alarm moet geweest zijn, zo liet deskundige Mike Dean zich ontvallen aan CNN. Waar de opgevangen signalen dan wel vandaan kwamen, is onduidelijk.

De marine is allesbehalve gelukkig met de uitspraken van Dean. Woordvoerder Chris Johnson noemde de kennisgevingen "speculatief en voorbarig". "We blijven samenwerken met onze partners om de signalen te doorgronden", aldus Johnson in een verklaring.

Het toestel van Malaysia Airlines verdween begin maart om onverklaarbare redenen van de radar, toen het onderweg was van Kuala Lumpur naar Peking. Aan boord waren meer dan 200 mensen.