"Shana en Kevin groeiden beiden op in een warm nest"

De gezinsleden van Kevin en Shana verlaten het gerechtsgebouw.
PHOTO_NEWS De gezinsleden van Kevin en Shana verlaten het gerechtsgebouw.
Speurder Nelly Creten van de federale gerechtelijke politie (fgp) van Hasselt kwam haar moraliteitsverslag uit de doeken doen over Shana Appeltans en Kevin Paulus. "Ze groeiden beiden op in een warm nest. Kevin heeft nog een broer Christof en een zus Kelly. Shana heeft twee jongere zussen Brenda en Kirsty en een oudere broer Robby. Als koppel waren ze gemaakt voor elkaar. Shana was de vrouw in het leven van Kevin en Kevin de man in haar leven", vertelde Creten.

"Kevin kreeg thuis waarden mee, zoals respect en beleefdheid. Hij was een aanhankelijk kind en een knuffelaar. Hij speelde voetbal, waar hij gewaardeerd werd als teamspeler. Door zijn snelheid werd hij vaak onderuit gehaald, maar hij reageerde er altijd correct en beleefd. Hij was een harde werker, die goed aangeschreven stond bij zijn collega's. Kevin was een stille jongeman, maar voortdurend stipt in zijn engagement. Hij maakte graag plezier. Hij wilde zich absoluut niet moeien in discussies en getuigen hebben hem nooit kwaad gezien. Een oprechte, toffe gast", aldus Creten.

Zonnetje
"Shana Appeltans was het zonnetje in huis. Ze was als een mama voor de jongere zussen. De kinderen vroegen Shana om te bemiddelen als ze iets wilden bekomen van hun ouders. Shana was een lief, braaf kind. Ze gaf iedereen van de familie een kus bij het binnenkomen en bij het weggaan", vertelde Creten. "Shana studeerde aan de Katholieke Hogeschool Limburg voor lerares in het lager onderwijs, toen ze door haar buurman omgebracht werd. Ze kon actief luisteren. Ze kon met iedereen overweg. Iedereen droeg haar op handen en leefde voor haar familie. Een jonge vrouw, die je niet snel kwaad kreeg. Als kind was ze stil, bedeesd, maar later zei ze haar gedacht wel. Ze was een doorzetter en koppig om haar doel te bereiken. Ze kon aan iedereen laten voelen dat je speciaal voor haar was", aldus Creten.

Babysitten
Shana was wel heel erg bang in het donker. Dat was vroeger ook het geval op de chiro bij een nachtspel. De familie en vrienden stonden centraal in het leven van Shana en Kevin. Ze gingen vaak babysitten en deden dat heel graag. "Als ze een activiteit gepland hadden, lieten ze dat vallen om te gaan babysitten. Ze bleven contact houden met de ouders van de kindjes, waar ze als babysit gewerkt hadden. Ondanks hun jonge leeftijd toonden ze heel wat maturiteit. Ze genoten van het leven en van elkaar. Ze waren altijd samen. Twee jonge mensen die heel wat levenswijsheid hadden", zei Creten, die ook geprobeerd had om de grootouders van Shana aan vaders zijde als moraliteitsgetuigen te horen, maar dat lukte door de emoties niet, omdat ze de dood van hun superkleindochter nog niet verwerkt hebben. (belga/tma)