"Schutter Thalys was regelmatig in Antwerpen"

De website conflictnews twitterde een foto van de vermoedelijke dader, de 26-jarige Marokkaan Ayoub El-Khazzani.
Twitter @rConflictnews De website conflictnews twitterde een foto van de vermoedelijke dader, de 26-jarige Marokkaan Ayoub El-Khazzani.
De verdachte van de aanslag op de Thalys is volgens verschillende bronnen de 26-jarige Marokkaan Ayoub El-Khazzani, die tot vorig jaar in Spanje woonde. Volgens de Spaanse autoriteiten, die de man als radicale islamist aan Frankrijk hadden gesignaleerd, was hij onlangs in Syrië en stond hij recent op het punt naar Frankrijk af te reizen. Dat deed hij toen niet, hij kwam naar ons land. Regelmatig verbleef hij in Antwerpen. Het Belgische federaal parket onderzoekt de camerabeelden en ondervraagt de contactpersonen die de man in ons land had. De verdachte ontkent terroristische motieven en beweert dat hij een overval wilde plegen en de passagiers gijzelen.

De naam van de verdachte wordt door bronnen dicht bij het onderzoek bevestigd aan France 2. De Spaanse krant El Pais had de naam naar voren geschoven. Bernard Cazeneuve, de Franse minister van Binnenlandse zaken, bevestigde dat de dader vermoedelijk is aangesloten bij een radicaal-islamitische beweging. Frankrijk verkeert in de hoogste staat van paraatheid.

Radicaal-islamistische sympathieën
Volgens de informatie van France 2 signaleerden de Spaanse inlichtingendiensten wel degelijk El-Khazzani (of El-Khazani volgens andere bronnen) aan hun Franse collega's. Madrid meldde dat de verdachte wellicht op het punt stond naar Frankrijk te reizen. Dat deed hij niet, hij reisde naar België. Op dat moment openden de Franse inlichtingendiensten een geheim dossier rond El-Khazzani. Hij stond ook bekend bij de Belgische inlichtingendiensten als een man met radicaal-islamistische sympathieën. Of hij een link had met Sharia4Belgium, wordt onderzocht. Leden van de Belgische gerechtelijke politie zijn naar Frankrijk gereisd om mee te werken aan het onderzoek.

De Marokkaan woonde tot vorig jaar in Spanje en is onlangs nog in Syrië  geweest. Drie maanden geleden reisde El-Khazzani vanuit Spanje via Duitsland naar Istanboel. Van daar trok hij naar Syrië.

Het voorval op de Thalystrein gebeurde ter hoogte van Oignies en de trein werd daarna omgeleid naar Arras. Daar werd de schutter uit de trein gehaald en overgebracht naar een voorstad van Parijs, waar hij wordt verhoord in een pand van de terrorismebestrijding. De Franse onderzoekers krijgen daarbij hulp van Belgische collega's. De dader stapte op station Brussel-Zuid in de trein en was bekend bij de Belgische inlichtingendiensten.

De Franse nieuwssite BFMTV meldt dat de verdachte ontkent terroristische motieven te hebben gehad. Hij zou beweerd hebben dat hij de passagiers in ruil voor losgeld wilde gijzelen.