Exclusief voor abonnees

"Schrijf maar op: Gent doet tot op de laatste speeldag mee voor de titel"

Degryse & De Mos

BELGA

DE MOS: Marc, ik was toch op een telefoontje van jou aan het wachten, vrijdagavond. Je had dat beloofd als Anderlecht zou winnen op Zulte Waregem, maar ik heb je niet gehoord. Ach, zal vast iets met de lijn geweest zijn.

DEGRYSE: Je hebt gelijk, Aad. Maar voor hetzelfde geld kon het nog 2-2 geworden zijn aan de Gaverbeek. Wat voetbal betreft hebben we vrijdagavond trouwens een pak meer gezien dan op zondag. In de Ghelamco zag ik te vaak een schoppartij. Mag ik ook even een woordje richten aan de trainers? Het was niet de fout van de scheidsrechter dat het ontaardde. Hij heeft geen van de twee clubs bevoordeeld. Preud'homme en Vanhaezebrouck moeten in eigen boezem kijken. Vertenten trok één rode kaart, maar hij had er evengoed drie of vier kunnen trekken. Dat lag aan de intentie waarmee beide ploegen aan de aftrap komen. Er zijn grenzen. Die zijn overschreden.

DE MOS: Veel strijd, veel duels, veel overtredingen. Te veel. Dat zal je in de play-offs wel vaker zien, bij de derde wedstrijd van het weekend. Als je de resultaten van je rechtstreekse concurrenten al kent, zorgt dat altijd voor een nerveuzere bedoening. Trouwens: ik heb dit weekend ook naar Benfica tegen Porto gekeken, daar werd de toon toch ook gezet door vreselijke overtredingen. Nu goed, ik vond nochtans dat AA Gent met de goede tactiek aan de wedstrijd begonnen was. Club had veel moeite met de snelle buitenspelers. Hein begon ook met vier achterin, dat was de juiste keuze. Dan vond ik het bij Club een stuk minder natuurlijk in elkaar steken. Vanaken en Vormer stonden aan de buitenkant in plaats van in het centrum. Die veldbezetting voelde niet prettig aan.

DEGRYSE: Aad, Preud'homme koos bewust voor al die sterke jongens op het veld. Dat was net de reden waarom Club het beste aan de wedstrijd begon, met Wesley die scoorde en zijn job goed deed. Zijn blessure was het keerpunt van de match. Met Vossen is het toch anders voetballen - hij zet zich in die rol moeilijker door, en het plan van Preud'homme viel zo in duigen. In de tweede helft kwam blauw-zwart wel goed opzetten met Engels in de spits. Maar dat je uitgerekend hem moet brengen op zo'n moment, toont ook de problemen van dit Club aan. Er zijn gewoonweg te weinig wisselmogelijkheden.

DE MOS: Die keuze voor Engels in de spits viel toch veel te vroeg, Marc? Ze speelden net in de kaart van Gent. Want wat doe je? Engels, Vossen, Vormer, Vanaken, Immers: met vijf op een rij voorin. Dat wil zeggen dat Poulain en Denswil de bal krijgen - de verkeerde mensen dus. Bovendien kan enkel Van Rhijn een goede voorzet trappen. Vergeet ook niet dat Gent een halfuur lang met z'n tienen speelde. Daar moet je als tegenstander van profiteren, door ze grote afstanden te laten afleggen. Houd het spel toch lekker breed.

DEGRYSE: Ik ben niet akkoord, Aad. Want het probleem van Club is net dat het geen énkele fitte speler heeft die een man voorbij kan. Dat heb je toch nodig als je het over die boeg wil gooien. Met Engels in de spits hebben ze toch drié grote kansen gehad. En gemist. Net door die ingreep te doen, probeerde Preud'homme terug te grijpen naar zijn oorspronkelijke plan. Op kracht en power kansen afdwingen. Dat lukte toch, want Engels kreeg twee grote kansen en Immers was er ook dicht bij. Ach, Club had eigenlijk altijd moeten winnen. Kalinic is de redder van Gent. Zonder hem hadden ze niet gewonnen. Die drie punten zijn van levensbelang voor de Buffalo's.

DE MOS: Énorm belangrijk. We praten hier over een ex-kampioen die voor zijn laatste kans op een nieuwe titel speelde. Als Gent had verloren, was het over. Maar nu... Mag ik trouwens nog iets over de wedstrijd van zaterdag zeggen? KV Oostende-Charleroi: leuke wedstrijd. Oostende heeft het wel laten liggen in de eerste helft, maar het is wel een elftal waar we de komende weken nog plezier aan zullen beleven. Al bij al vind ik dat we een goed openingsweekend van de play-offs hebben gezien. Hier kan je iets mee.

DEGRYSE: Ik vind niet dat Club zich al te grote zorgen moet maken op basis van de prestatie tegen Gent. Op voorwaarde dat het wel snel wat sleutelspelers recupereert. Volgende week thuis tegen Charleroi winnen, dat zal nog wel lukken. Maar tegen Anderlecht moet het hopen op een terugkeer van Refaelov, Izquierdo, Vossen en Wesley. Anders wordt het lastig. De favorietenrol van Anderlecht is nog groter geworden. Zondag komt Gent naar het Astridpark: als de Buffalo's willen blijven meedoen voor de titel, mogen ze vooral niet verliezen.

DE MOS: Ik denk dat ze nog gaan verrassen in de play-offs. Schrijf maar op: Gent doet tot op de laatste speeldag mee voor de titel.

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode: