Exclusief voor abonnees

"Sagan stond eens zo rood als een tomaat bij mij..."

Gewoon Boonen

kos

"Sagan won typisch Sagan. Die finish was echt spek naar zijn bek: heel lastig, iedereen al goed murw gefietst voor de laatste vierhonderd meter en dan heeft Peter die versnelling nog. Matthews kwam wel sterk opzetten, hij liet zich wat wegdrummen in de laatste kilometer en rijdt wellicht de sterkste sprint, maar hoe Peter zich herpakt als hij uit zijn pedaal schiet is ook heel sterk. Ik heb dat zelf eens meegemaakt en won toen ook. Het heeft Peter nu geen seconden gekost. Hij vond direct zijn pedaal terug, en het gebeurde in de aanzet. Hij had nog felle pedaalstootjes over. Maar gebeurt zoiets na honderd meter sprinten wanneer de explosiviteit is opgebruikt, kan je het vergeten. Acht op de tien renners zouden na zoiets wel de sprint verliezen."

"Sagan spitste zich de laatste jaren echt toe op de Tour. Hij pakt het goed aan. Meestal begint zijn voorbereiding in Californië, wat uit de schijnwerpers. En dan toont hij dat hij goed zit in Zwitserland. De laatste twee jaar is hij op volle sterkte. Zijn Tour zie ik volledig los van zijn voorjaar, waar hij twee keer pech had op een slecht moment... Hij zal wel voor zichzelf weten dat het zonder die pech anders zou zijn."

"Peter lacht de druk wat weg in de Tour. Zolang je wint is het makkelijk om speels en laconiek te zijn. In 2015 was hij vaak tweede, en dan zag je ook bij hem die druk ophopen... Maar voor Peter is dat speelse de makkelijkste manier om die druk af te houden. Het beste is daar zo afzijdig mogelijk over te doen. Als je zegt dat je nergens last van hebt en niet moe bent, blijft het rustig rond je persoon. Anders stap je misschien in een verhaal dat nog dagen loopt. Peter staat van nature heel los in de wereld en kan de koers goed plaatsen. Zelfs al wint hij nog vijf Tourritten, hij weet dat dat zijn leven niet meer gaat veranderen."

"We hebben wat dezelfde kijk op de koers. Toen hij net bij de profs kwam, was hij wel een heel ander manneke, heel verlegen. Als ik foto's van toen en nu zie, heeft hij een heel andere uitstraling en look. Maar met Peter klikte het vrij snel. Weet je, hij heeft mij in zijn eerste jaar eens omvergekegeld in de sprint in Californië. Ik lag volledig open, en toen is wat het fundament gelegd van mijn knieblessure. Ik was door die val zowat een half jaar out. Peter kwam die avond bij mij in het hotel om zich te verontschuldigen, zo rood als een tomaat. Hij was nog een klein coureurke en sprak geen Engels en tien woorden Italiaans. Ik heb toen gewoon gezegd dat zoiets kan gebeuren. Peter vond het achteraf geweldig hoe makkelijk ik daarmee omging. Hij begon er de jaren nadien nog drie keer over. Het is toch zo: ik ken geen enkele renner die zoiets met opzet doet, of je moet gek zijn. En dan zijn we contact beginnen krijgen. Hij verbeterde als renner en sprintte in mijn vaarwater. We praatten altijd met veel respect tegen elkaar. En toen hij tot een ster uitgroeide, kwam hij mij al eens raad vragen. Zo bouwden we een goeie band."

"Peter heeft alles om van een grote naar een heel grote wielrenner in de geschiedenis te evolueren. Nog iets consequenter winnen in het voorjaar mag er bijkomen. Maar in het type wedstrijden in de Tour om groen te halen, is hij echt de beste. De gewijzigde puntentelling een aantal jaren geleden speelt volledig in zijn kaart. Bij mij vroeger waren er slechts zes punten in een tussensprint, echte sprinters hadden meer kans op groen. Nu hebben de mannen in een tussensprint een halve etappezege. En waar haalt Sagan de meeste punten? Zo van die lastige ritten waar hij een of twee collekes kan overleven en dan in de tussensprint... Ik zou het meer een tussensprinttrui dan een groene trui noemen."

"De Tour mag blij zijn met een Sagan. Hij presteert en is flamboyant. Chris Froome is een keivriendelijke gast, maar alleen met hem zou het moeilijk zijn. Je moet niet echt een wielerfan zijn om Sagan te kennen of om van hem te houden. Het is niet zo dat Peter mijn stijl van humor heeft, maar ik vind hem soms heel grappig en soms wat raar. Dat mag. Ik zou Sagan niet proberen om zijn haar af te scheren en hem een stropdas aan te doen, en dan zeggen: 'Nu mag je niks meer zeggen wat de mensen raar vinden.' Peter is wie hij is en die gaan het langste mee."