"Russische raketten bedoeld voor Syrië crashen in Iran"

Een screenshot van video, afkomstig van het Russische ministerie van Defensie, van het afschieten van kruisraketten in de Kaspische Zee.
AFP Een screenshot van video, afkomstig van het Russische ministerie van Defensie, van het afschieten van kruisraketten in de Kaspische Zee.
Zeker vier raketten die waren afgevuurd vanaf een Russische schip op doelen in Syrië, zijn terechtgekomen in Iran. Dat hebben bronnen bij de Amerikaanse autoriteiten gezegd tegen CNN. Er zouden mogelijk slachtoffers zijn gevallen.

Vanaf vier Russische marineschepen op de Kaspische Zee werden gisteren al raketten afgevuurd op posities van Islamitische Staat in Syrië. De afstand tussen de Kaspische Zee en Syrië is ongeveer 750 kilometer, Iran moet daarbij overbrugd worden.

De Russen gebruiken de relatief nieuwe kruisraket Kaliber voor het eerst in een oorlogssituatie. Volgens Amerikaanse bronnen van CNN zouden er vier van die raketten in Iran zijn terechtgekomen. Nog volgens diezelfde bronnen waren de raketten gericht op rebellen die zich tegen het regime van president al-Assad hebben gekeerd.

Het Russische ministerie van Defensie wilde vanavond niet op het bericht reageren. Eerder op de dag noemde de Amerikaanse Defensieminister Ash Carter het gedrag van de Russische troepen al "almaar meer onprofessioneel". "Ze schonden het Turkse luchtruim en ze schoten kruisraketten af vanuit de Kaspische Zee, zonder waarschuwing."

Russische schepen in de Kaspische Zee.
EPA Russische schepen in de Kaspische Zee.

"NAVO staat klaar"

De Russische militaire acties in Syrië overschaduwden de geplande bijeenkomst van de 28 defensieministers van de NAVO. Bij zijn aankomst veroordeelde topman Jens Stoltenberg de "verontrustende escalatie" van Russische tussenkomsten in Syrië. De grote militaire aanwezigheid in Syrië verontrust de Noorse secretaris-generaal. "Wat we zien is een sterke Russische militaire aanwezigheid in Syrië, een stijging", zei hij. "We zagen luchtaanvallen, het afvuren van kruisraketten en inbreuken van het Turkse luchtruim."

"We zullen de jongste ontwikkelingen en de implicaties voor de veiligheid van de alliantie evalueren", vervolgde Stoltenberg, doelend op de Russische straaljagers die de voorbije dagen meermaals het luchtruim van NAVO-lid Turkije binnendrongen. "De NAVO staat klaar om alle bondgenoten - inclusief Turkije - te beschermen tegen elke dreiging."

De NAVO-topman herhaalde dat de Russen niet zozeer terreurgroep IS viseren, maar wel de rebellengroepen die strijden tegen het regime van president Bashar al-Assad. Gesteund door die Russische bombardementen kon Damascus woensdag een groot grondoffensief opstarten.

"De NAVO is in staat om de snelle reactiemacht in het zuiden van Europa te ontplooien - om bijvoorbeeld de buur van Syrië, Turkije, te verdedigen", stelde Stoltenberg later op de dag. "Maar we moeten daarvoor de snelle reactiemacht NRF (Nato Reponse Force) of de speerpunt-macht (spearhead force, zo'n 5.000 man sterk) niet inzetten als ontradingsinstrument".

De secretaris-generaal benadrukte dat Turkije over een "zeer sterk en bekwaam" leger beschikt, namelijk het tweede grootste van de alliantie. "Maar de NAVO is uiteraard steeds bereid de defensie uit te breiden en te versterken" van een land dat zich bedreigd voelt. "We zijn in een constante dialoog met Turkije om te onderzoeken of het nodig is om meer te doen", voegde Jens Stoltenberg eraan toe.

'De NAVO is in staat om de snelle reactiemacht in het zuiden van Europa te ontplooien - om bijvoorbeeld de buur van Syrië, Turkije, te verdedigen'

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg