Regime Assad drijft rebellen in het nauw

Strijders loyaal aan president Bashar al-Assad tonen zijn portret in de zuidelijke Syrische stad Deir-al-Adas.
REUTERS Strijders loyaal aan president Bashar al-Assad tonen zijn portret in de zuidelijke Syrische stad Deir-al-Adas.
Het Syrische regeringsleger wint terrein op opstandelingengroepen in de omgeving van de Noord-Syrische stad Aleppo. Samen met milities die trouw zijn aan het regime van president Bashar al-Assad, is het een groot offensief begonnen om de tweede stad van het land te omsingelen.

Zes dorpen zouden zijn veroverd op de opstandelingen en een belangrijke bevoorradingsroute voor de rebellen vanuit Turkije is afgesloten, meldden het staatspersbureau Sana en het Syrische Observatorium voor de mensenrechten.

Het offensief is het tweede in een week tijd. In het zuiden van land trekken regeringsmilitairen samen met Hezbollahstrijders op tegen opstandelingen.

Een glunderende Assad in een interview met de BBC, foto 10 februari 2015.
EPA Een glunderende Assad in een interview met de BBC, foto 10 februari 2015.

Kinderen in kooi
Rebellen die ten oosten van de Syrische hoofdstad Damascus tegen de regering van president Assad vechten, hebben met schokkende foto's aandacht voor hun zaak gevraagd. Ze vinden dat de terreurgroep Islamitische Staat (IS) te veel aandacht opeist en dat het regime van Assad steun verwerft met de strijd tegen IS.

De rebellen plaatsten deze week een foto op internet van kleine kinderen in een kooi die net als de slachtoffers van IS oranje kleding dragen. Op de voorgrond is een fakkel te zien waar de kinderen in deze propagandastunt mee zouden worden aangestoken. Dit alles wordt in beeld gebracht tegen de achtergrond van de volkomen kapotgeschoten voorstad Duma bij Damascus. De rebellen stellen dat het lot van veel Syriërs die onder bombardementen van het regime lijden, geen aandacht meer krijgt.

Begin deze maand verspreidde IS beelden van het levend verbranden van een gevangen Jordaanse luchtmachtpiloot. De beelden veroorzaakten wereldwijd een golf van verontwaardiging.

Volgende maand is het vijf jaar geleden dat de burgeroorlog in Syrië begon. Meer dan 210.000 mensen hebben daarbij het leven verloren.

REUTERS
REUTERS