"Reconstructie mislukt door pers"

Verschillende persfotografen kwamen nabij de reconstructie postvatten, tot ongenoegen van Janssen en het parket.
UNKNOWN Verschillende persfotografen kwamen nabij de reconstructie postvatten, tot ongenoegen van Janssen en het parket.

Politiemensen hebben in de nacht van zondag op maandag met speurhonden een vijftal persmensen uit de bosjes geplukt op de route in Diest, waar vanochtend de reconstructie zou plaatshebben met Ronald Janssen in het dossier van Annick Van Uytsel. "De bedoeling was dat eerst de reconstructie zou gebeuren en dat daarna de pers ingelicht zou worden. "Die afspraak is niet nageleefd", aldus procureur Marc Rubens.

"Gezien de grote mediabelangstelling wilde Janssen niet meer meewerken en werd de reconstructie stopgezet. De onderzoeksrechter vond het niet prettig en ook het parket vindt het niet kunnen", aldus procureur Marc Rubens. Voor de reconstructie deze ochtend was een dertigtal agenten van de zone Demerdal ingezet. Daarnaast werden twintig speurders van de federale politiediensten van Leuven en Hasselt ingeschakeld.

Sereniteit onderzoek weg

"Zoals iedere verdachte heeft Janssen zijn rechten en hier heeft hij van zijn recht misbruik gemaakt om niet meer mee te werken. Niemand is verplicht aan zo'n reconstructie mee te werken, maar het is een handig instrument als het assisenhof zich over de zaak buigt", zegt Rubens. Janssen uitte tijdens de reconstructie zijn ongenoegen over de grote mediabelangstelling. Na de eerste fase weigerde hij nog mee te werken en dus besliste de onderzoeksrechter de wedersamenstelling af te gelasten, waarop Janssen terug naar zijn cel in Hasselt werd gebracht. Janssen vond dat de sereniteit van het onderzoek weg was.

Eerste fase voltooid
 "De eerste fase van de reconstructie werd wél afgewerkt", zei Rubens. "Onder leiding van de onderzoeksrechter was de reconstructie rond 4 uur gestart. Een eerste fase in Diest vond plaats op grond van verklaringen van Janssen zelf. Hij was daar in eigen persoon aanwezig, maar werd na zijn weigering terug naar zijn cel gebracht", zei Rubens.

Van Uytsel was in de nacht van 27 op 28 april 2007 met de fiets op weg naar huis van een fuif in Schaffen. Janssen was in de buurt met zijn blauwe camionette en kreeg Van Uytsel al snel in het oog. Kort daarna overmeesterde hij haar op een fietspad en nam haar en haar fiets mee in zijn bestelwagen. Hij hield haar gevangen in zijn woning, waar hij haar om het leven bracht. Hij dumpte haar lichaam in het Albertkanaal in Lummen. Voor de eerste fase van de wedersamenstelling stapte Janssen dus effectief uit de politiewagen.

Voor de familie van Van Uytsel was het weer een zware dag. "Voor de familie was slachtofferonthaal ingeschakeld. De familie werd ook als eerste ingelicht over het stopzetten van de reconstructie wegens een niet meewerkende verdachte. Onze gedachten gaan in de eerste plaats naar de familie, die hiermee geconfronteerd wordt", zei Rubens vandaag na het afgelasten van de wedersamenstelling. (belga/ypu/mvdb)

Ronald Janssen weigerde verder mee te werken na de eerste fase.
UNKNOWN Ronald Janssen weigerde verder mee te werken na de eerste fase.
UNKNOWN
 Zoals iedere verdachte heeft Janssen zijn rechten en hier heeft hij van zijn recht misbruik gemaakt om niet meer mee te werken. Niemand is verplicht aan zo'n reconstructie mee te werken, maar het is een handig instrument als het assisenhof zich over de zaak buigt  
Procureur Marc Rubens
Annick Van Uytsel
UNKNOWN Annick Van Uytsel