Exclusief voor abonnees

"Quick quick quick"

BELGA

De uitslag was oké: 0-3. De eerste twintig minuten waren dat ook, net als tegen Spanje. Het nieuwe systeem met drie achterin en vier op het middenveld, de twee inkoppertjes van spits Lukaku, Hazard naar het centrum, Fellaini in plaats van Nainggolan: op het aardappelveld van Cyprus zei het weinig of niets, de tegenstander was te zwak. Een psychologisch onvermijdelijke reactie (de tegenstander doet er automatisch een schepje bovenop en jij moet even pas op de plaats maken)?

Bondscoach Martinez schijnt thuis twintig schermen met de acties van alle elf spelers te hebben. Gebruik ze voor de Rode Duivels. Bestudeer nauwgezet de eerste aanname na de aftrap na de voorsprong en zie hoe Jan Vertonghen (ik noem zo maar een naam) niet één tikje tegen de bal doet, maar twee, drie, het hoofd heft en op zijn gemak een vrijstaande medespeler zoekt. Toen het nog 0-0 stond verliepen de handelingen een tempo hoger. De andere spelers vertragen ook - en het spel stokt.

Martinez hoorden we op een gegeven moment acht keer achter elkaar 'quick, quick, quick' roepen. Bij elke volgende controle klonk zijn 'quick' ter aansporing. Hij had het euvel, zonder een blik op zijn twintig monitoren te hoeven doen, in de gaten. In het Engels klinkt het ook lekker. Ik heb met Johan Cruijff gespeeld. Die riep 'snel' en versnelde dat woord op zijn manier zelfs tot 'sl'. Quick is beter. Kom op, Kevin, quick! Kopje kwik omhoog, jij.

Kevin weet dat natuurlijk zelf wel, maar het helpt aanzienlijk als de baas het vanaf de zijkant in zijn oren schreeuwt - voetballers zijn vergeetachtig, je moet ze voortdurend herinneren aan de doodgewoonste deugden. 'Nee Witsel, niet nog een stap: nu, quick!' En Axel ontwaakt uit zijn prettige lethargie. Uit het trainingskamp hoor je geluiden dat er patronen en systemen worden 'ingeslepen', belangrijker lijkt me het inslijpen van het nieuwe toverwoordje. Hamer het erin Roberto, quick, telkens weer, frapper, frapper toujours.

De Rode Duivels verslappen graag. Na de rust, toen Martinez met zijn ontelbare quickies kwam, werden ze wakker. Deze wedstrijd zonder historie en drama zal de geschiedenis ingaan als het begin van een alert België, ook na een 1-0 voorsprong. Ik adviseer voor de volgende kwalificatiematch tegen Bosnië-Herzegovina dan ook een wedstrijdbespreking bestaande uit 1 woord.

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode: