"Proces Janssen voeren in de rechtszaal, niet in de media"

BELGA
De Orde van Vlaamse Balies en alle Vlaamse stafhouders willen dat het proces Ronald Janssen in de rechtszaal en niet in de media wordt gevoerd. Daarom kregen alle advocaten een extra toelichting over de beroepsregels voor de omgang met de pers. "Advocaten krijgen geen spreekverbod, maar moeten zich houden aan de beroepsregels", zo stond te lezen in een mededeling van de Orde van Vlaamse Balies.

Het proces van Ronald Janssen begint dinsdag 20 september met de samenstelling van de jury. Op vrijdag 23 september start het eigenlijke proces. "De regels zijn essentieel om de belangen van alle partijen, zowel van verdachte als slachtoffer, te garanderen. De Orde en de Vlaamse stafhouders zijn er zich van bewust dat dramatische rechtszaken de publieke opinie beroeren. Het recht op informatie is belangrijk, maar de principes van een eerlijk proces moeten gerespecteerd worden,'' aldus de Orde.

"De belangen van de cliënt kunnen vereisen dat een advocaat toch verklaringen in de media aflegt. In dat geval moet hij vooraf zijn stafhouder raadplegen om diens standpunt te kennen. Advocaten, die niet in het proces betrokken zijn en die toelichting willen geven over juridische aspecten, moeten zich ook aan de regels houden en sereen correcte informatie verschaffen. De advocaat mag niet overkomen als een partij of een getuige. De rechters en de jury moeten in alle objectiviteit en zonder beïnvloeding van buitenaf kunnen oordelen,'' aldus nog de mededeling.

De Orde van Vlaamse Balies telt meer dan 9.000 advocaten. (belga/adha)