"Politie jaagt op Britse pedofiel (77) in zaak-Maddie"

Maddie verdween op 3 mei 2007.
AP Maddie verdween op 3 mei 2007.
In het onderzoek naar de mysterieuze verdwijning van de Britse peuter Madeleine McCann in de Portugese Algarve jaagt de politie op een Britse pedoseksueel die vitale informatie zou kunnen verschaffen. Dit heeft de krant Daily Mirror op gezag van een bron dicht bij het jongste onderzoek gemeld.

"Maddie" verdween in mei 2007 net voor haar vierde verjaardag spoorloos uit het vakantieappartement dat haar ouders in het Portugese Praia da Luz hadden gehuurd, terwijl het ouderpaar wat verderop dineerde.

De Mirror vernam dat de politie nu achter de 77-jarige R.W.R aanzit, een man die in Portugal vertoefde toen daar een reeks seksmisdrijven op kinderen werd gepleegd. Hij geldt als een notoire en gevaarlijke kinderverkrachter, en er is een internationaal aanhoudingsbevel tegen hem uitgevaardigd nadat hij de Britse politie niet op de hoogte had gehouden van zijn 'whereabouts'.

De politie wil de voortvluchtige man "zonder verwijl" vinden omdat hij vitale informatie zou kunnen geven over een vermoedelijke pedoseksueel netwerk.

Speurders van Scotland Yard onderzoeken momenteel 18 insluipingen in vakantievilla's in de Algarve tussen 2004 en 2010 door een alleen handelend iemand en die te maken zouden kunnen hebben met de verdwijning van McCann. In negen gevallen waren Britse meisjes tot twaalf jaar het voorwerp van aanranding, drie vonden uitgerekend in Praia da Luz plaats. De reeks stopte toen R. na arrestatie in 2010 uit Portugal naar Australië werd gedeporteerd.

De man zou contacten met pedoseksuelen in het gebied hebben gehad rond de tijd dat Maddie verdween.