"Pings niet afkomstig van zwarte doos MH370 maar van getagde zeedieren"

AP
Begin april pikten zowel een Chinees als een Australisch schip signalen op waarvan men de hele tijd hoopvol vermoedde dat ze afkomstig waren van de zwarte doos van de vermiste Boeing van Malaysia Airlines. Een wekenlange speuractie volgde, evenwel zonder enig resultaat. En dat verwondert oceanografen helemaal niet want volgens hen waren de geluiden simpelweg afkomstig van getagde zeedieren. Ze zetten dan ook grote vraagtekens bij de betrouwbaarheid van het Australische onderzoek.

Op 17 maart begon Australië de zoekactie naar MH370 in de zuidelijke corridor van de Indische Oceaan te leiden op vraag van de Maleisische premier. Op 7 april verklaarde een zelfverzekerde Angus Houston, coördinator van de speurtocht, dat de pings die het Australische schip Ocean Shield had gedecteerd afkomstig waren van een zwarte doos. Op 11 april had ook de Australische eerste minister Tony Abbott er veel vertrouwen in dat de opgevangen signalen wel degelijk van de zwarte doos van de vermiste Boeing moesten zijn.

Niets ontdekt
Verkenningsvliegtuigen hebben tijdens meer dan 330 vluchten in een zeegebied van 4,5 miljoen vierkante kilometer echter helemaal niets ontdekt. Een onderzeeër onderzocht eveneens zonder succes 400 vierkante kilometer zeebodem.

REUTERS
EPA
EPA

Op 5 mei bespraken luchtvaartdeskundigen uit Maleisië, Australië en China hoe de zoektocht naar het verdwenen toestel zou verder moeten nadat alle zoekacties ten westen van Perth vruchteloos zijn gebleken. Hoog tijd ook om de betrouwbaarheid van het Australische onderzoek in vraag te stellen, menen oceanografen.

Satelliet trackers
Deskundige William Meacham, verbonden aan de universiteit van HongKong, vermoedt dat de pings waarop de onderzoekers zich al die tijd baseerden afkomstig waren van zeezoogdieren uitgerust met zogenaamde satelliet trackers.

AP
AP
AP

"Al tientallen jaren gebruikt men pingers met frequenties van 30 tot 50 kHZ om grote zeezoogdieren te traceren", aldus William Meacham. "Hun locatie en andere data worden verzonden naar ontvangers in de oceaan of satellieten telkens deze dieren naar de oppervlakte komen. Akoestische pingers worden ook aangebracht om visnetten te beschermen tegen roofdieren die de gevangen vis anders proberen te stelen."

En dat klopt. De Australische overheid heeft heel wat zeedieren uitgerust met satelliet trackers om er meer kennis over te kunnen vergaren. Onder meer haaien, zeekoeien en zeeschildpadden zijn de afgelopen jaren massaal getagd.

Aanwijzingen
"Er zijn meerdere aanwijzingen dat de opgevangen signalen niet afkomstig waren van de zwarte doos maar wel van een tracking systeem", verklaarde Meacham. "Eerst en vooral komt de vastgestelde frequentie van 33,3 kHZ niet overeen met de frequentie van een zwarte doos die rond de 37,5 moet liggen." Ook oceanograaf P.H. Nargeolet, die nauw betrokken was bij de zoektocht naar het wrak van het gecrashte Air France toestel, zei dat "die frequentie een indicatie voor de onderzoekers had moeten zijn dat ze niet te doen hadden met een zwarte doos."

PHOTO_NEWS
BELGA
EPA
EPA
REUTERS

Afstand
Ook de afstand tussen de plekken waar de pings werden waargenomen, doet de wenkbrauwen van de oceanografen fronsen. Wetenschappers van het van Wood's Hole Oceanografisch Instituut gebruikten exact dezelfde pingers als diegenen waarmee de Boeing van Malaysia Airlines was uitgerust om baleinwalvissen te volgen. Het maximale bereik van dergelijke pinger bleek slechts 2,3 km. Terwijl de pings afkomstig van de zwarte doos van MH370 volgens het onderzoek een onwaarschijnlijk bereik van 9,5 tot zelfs 13,6 km zouden gehaald hebben. Dat kan alleen maar betekenen dat het 'doelwit' zich voortbewoog.

Diepte oceaan
Professor Lee Freitag deelde het scepticisme van William Meacham. Volgens hem konden de pings eenvoudigweg niet afkomstig zijn van een zwarte doos gezien de frequentie niet overeen kwam. Hij verklaarde bovendien dat de frequentie niet kan beïnvloed worden door de diepte van de oceaan.

Problematisch
"Het is gewoon problematisch dat het onderzoek enkel lijkt gebaseerd te zijn op dergelijke pings", aldus professor David Gallo van het instituut Wood's Hole. "Ik ken persoonlijk geen enkele oceanograaf die er ook maar aan denkt dat die pings iets te maken kunnen hebben met het vermiste vliegtuig".

AP
EPA
EPA
REUTERS