Exclusief voor abonnees

"Philippe Gilbert dreigt de Radja Nainggolan van de wielerploeg te worden"

BELGA

Patrick Lefevere volgde Kuurne-Brussel-Kuurne vanuit de lucht. In een helikopter die bestuurd werd door zijn zoon. Terug op aarde stapte hij in zijn witte Porsche en scheurde genoeglijk door de Haaghoek.  

Helikopter, Porsche, sterrenrestaurants, champagne... Het Ghelamcosyndroom heeft het wielrennen veroverd. Sponsors en ploegmanagers leven in dezelfde luxueuze aura als Roger Vanden Stock en Bart Verhaeghe. De fiets als vehikel voor de onderkant van de samenleving is vooral literatuur.  

Patrick Lefevere is zelfs rijk geworden aan de sport die hij liefheeft, al blijft zijn bezetenheid groter dan zijn fortuin. Of hij nu in een helikopter of in een Porsche zit, de echte passie komt toch uit voetriempjes. En uit de geur van masseerolie.  

Ook in de lucht van Kuurne kon hij het foeteren niet laten. "Kijk daar, Gilbert zit altijd achteraan. Dat past niet bij ons." Aan dat ene zinnetje weet ik genoeg: Philippe Gilbert zal prijzen moeten rijden voor een hondenbrok liefde. Hij heeft niet het vertrouwen van de ouwe QS-clan. Lefevere blijft een koele minnaar. De Phil dreigt de Radja Nainggolan van de wielerploeg te worden.  

De grijze eminentie van het Vlaamse cyclisme is oprecht zot van koers. Monaco heeft geen schijn van kans op de dag van Nokere Koerse. Dat ligt bij voetbalbobo's toch anders. Vele jaren kon je aan wielrenners zijn dat ze opgegroeid waren met varkens achter het huis. Tom Boonen wordt straks uithangbord van een exclusieve sportwagen. Lefevere verplaatst zich per helikopter en Stybar heeft een half Tsjechisch dorp gekocht. Op de fiets zitten nu yuppen en intellectuelen.

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
  • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis