'Pano' wijst uit: meer roet in urine van stadskinderen dan bij kinderen op platteland

VRT
Reportagemagazine 'Pano' snuift vanavond onze lucht in: hoe zuiver en proper is die in ons land? Hoe ernstig zijn de gevolgen van luchtverontreiniging voor ons en onze kinderen? En is er een verschil tussen de lucht die we inademen op het platteland of in de stad? Na een vergelijking van een plasstaal van kinderen in Opwijk en Brussel blijkt dat kinderen uit de stad meer roet in hun urine hebben dan kinderen op het platteland. Het verslag is vanavond om 21u25 te zien op Eén.

Pano-reporter Ilse Van Lysebeth is enkele weken geleden verhuisd van Molenbeek naar Opwijk. Om verschillende redenen, maar ook op zoek naar schonere lucht voor haar vijfjarig zoontje Arno. Of is dat maar een naïeve gedachte van bezorgde ouders?

De vroegere school van Arno én zijn nieuwe namen de proef op de som: zij deden mee aan het luchtkwaliteitsonderzoek van scholen van Greenpeace. De resultaten na de tests spraken voor zich: rond de school in Brussel werd twee keer zo veel stikstofdioxide gemeten als rond zijn huidige school in Opwijk. 

Pano gaat nog een stapje verder: samen met de Universiteit Hasselt hadden ze het idee om niet alleen de concentratie van stikstofdioxide, maar ook de aanwezigheid van roetdeeltjes in urine te gaan meten. Er werd een plasstaal van tien kinderen uit de school in Brussel vergeleken met die van tien kinderen uit de school in Opwijk. 

Ook hier waren de resultaten frappant: in de urine van kinderen in Brussel werd de helft méér roet aangetroffen dan bij kinderen die in Opwijk naar school gingen. Onderzoekster Nelly Saenen: "Roet wordt ingeademd, komt zo in de longen terecht en ook in de bloedbaan als de deeltjes klein genoeg zijn. Als we het in de urine vinden betekent dat dat de urine door heel het lichaam gepasseerd is."

Grote impact

De kwaliteit van onze lucht doet in het land heel wat 'wetenschappelijke wenkbrauwen' omhooggaan. Ja, er zijn steeds meer wetenschappelijke bewijzen die kunnen aantonen dat luchtverontreiniging schadelijk is voor onze kinderen: “We weten dat roken slecht is sinds de jaren ‘50, passief roken sinds de jaren ‘80 en nu weten we ook dat de lucht die we inademen een impact heeft op onze gezondheid," zegt Tim Nawrot, professor aan de Universiteit Hasselt.

“Vooral onze kinderen zijn extra kwetsbaar”, vult kinderarts Stijn Verhulst (UZA) aan. “Bij kinderen zijn alle organen nog in volle ontwikkeling en als daar een verstoorder binnenkomt zoals de uitlaatgassen van auto’s dan heeft dat een negatieve invloed op de ontwikkeling van een kind.” Maar of dat alleen door een verhuis naar het platteland beter zou worden? Dat vinden sommige wetenschappers toch een moeilijke vraag om te beantwoorden.
21 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Manten Kalle

  Auto's bannen kan wel. Kijk hoe het vroeger was : iedereen met de schoolbus. Een schoolbus die pakweg 20 kinderen vervoert vervangt 20 auto's.

 • brigitte van de velde

  Hier werd een verkeersveilig kruispunt gemaakt, net aan een school. Gevolg van dat verkeersveilig kruispunt: elke morgen middag en avond file, en veel fijn stof door de autos die aan schuiven om door te kunnen rijden als het eindelijk groen wordt. Voordeel is wel dat de bal terug kan op de speelplaats gegooid worden terwijl je wacht in de auto, als die over de draad de straat op rolt.

 • nand nuyts

  Kiss-and-ride aan school een uitvinding van Crevits jaren geleden, en nu wil zij het weg weet die eigenlijk wel wat ze wil.

 • Emi De graeve

  Kijk ook eens naar wat in de lucht hangt. Er zijn meer schadelijke factoren dan enkel diesel.

 • serge vansteenkiste

  Wij wonen op 4km Franse grens, op +/- 15km van Wallonie en daar stopt de luchtvervuiling zeker, sorry maar moeten we nu al die zever geloven.