"Opgelucht dat onze naam gezuiverd is"

De familie Appeltans.
BELGA De familie Appeltans.
Op een druk bijgewoonde persconferentie na de uitspraak van het Tongerse assisenhof hebben leden van de familie Appeltans verteld dat ze opgelucht zijn dat hun naam gezuiverd is. Ronald Janssen verweet hen immers in zijn verklaringen op de zitting allerlei pesterijen. Vader Johan Appeltans en moeder Peggy Bellen stonden samen met hun dochters Kirsty en Brenda en hun zoon Robby de pers te woord.

"Ik wist op voorhand dat we toch geen antwoorden gingen krijgen van Janssen", vertelde Johan, die eraan toevoegde dat hij het zeer moeilijk had telkens Janssen begon over de vermeende pesterijen, die uiteindelijk tijdens het proces weerlegd zijn. Johan verliet telkens wanneer Janssen zijn verklaringen herhaalde, de zaal.
 
Verwerkingsproces
Eenmaal was er een incident wegens een gebaar naar de buurvrouw Hilde V. tijdens haar getuigenis. Een paar dagen bleef hij weg, maar uiteindelijk besliste hij voor zijn gezin het proces weer bij te wonen. "Het was ook zeer moeilijk om een lachende Janssen te zien", zei Johan, voor wie het verwerkingsproces naar eigen zeggen nooit echt zal beginnen.
 
Buurman
Janssen was de buurman van de familie Appeltans. De familie woont dus nog steeds vlak tegen het intussen lege huis. Op het proces gaf Johan al te kennen dat hij het nog zeer moeilijk heeft iedere dag langs die woning te passeren. Met de families Van Uytsel en Paulus wordt nog bekeken welke stappen ondernomen kunnen worden tegen het horrorhuis.
 
Kinderen
Johan sloot zich aan bij de laatste woorden van voorzitter Michel Jordens, die ook even naar de twee kinderen van Janssen verwees. De kinderen van Janssen hebben vroeger nog gespeeld met de kinderen Appeltans. "Het is ook erg voor die kinderen, want de kinderen worden nu nagewezen dat hun vader een moordenaar is. Voor zijn familie en zijn ex daarentegen heb ik geen respect meer", aldus Johan, die nog meedeelde dat alle leden van de grote, hechte familie Appeltans vanavond bij elkaar zullen komen. (belga/sg)