Exclusief voor abonnees

"Op de persconferentie voor Mainz zette Weiler de enige juiste toon, hij bleef rustig"

Photo News

Het was uitkijken hoe Weiler zou reageren op de felle kritiek die hij na de wedstrijd in Beveren over zich heen kreeg. Op de persconferentie daags voor de match tegen Mainz zette hij alvast de enige juiste toon als trainer van Anderlecht, wellicht mee ingegeven door de club: hij bleef rustig, besteedde niet te veel aandacht aan wat gezegd en geschreven werd en ging snel over naar de orde van de dag: winnen van Mainz en liefst met beter voetbal dan de voorbije wedstrijden.


'Terug naar de basis', zei Weiler op zijn persconferentie. En dat deed hij ook. Hij bracht Deschacht weer in de ploeg, dit keer op zijn beste positie, en recupereerde Kara en Chipciu, toch twee sterkhouders van het huidige Anderlecht. En opmerkelijk ook: hij bleef vertrouwen schenken aan Stanciu. De Roemeen zit in een zware vorm- en vertrouwenscrisis, naar het beeld van de ganse ploeg. Maar het geduld van Weiler met zijn Roemeense spelmaker werd beloond. Zijn eerste doelpunt was geluk - zijn schot was als voorzet bedoeld - maar op zijn tweede goal zag je wel de grote kwaliteit van de Roemeen.


De eerste minuten van de wedstrijd toonde Anderlecht zich gretig, de mentaliteit zat goed, zo leek het toch. Maar het bracht zichzelf al snel weer in de problemen. Mis- of geen communicatie in defensie deed de twijfel opnieuw in de ploeg sluipen. Anderlecht moest het fysieke spel van Mainz ondergaan en kwam in de duels vaak power tekort. De gelijkmaker was verdiend, ook al ging er een foutje van Sowah aan vooraf. Maar de piepjonge rechtsachter maakte zijn foutje snel weer goed door gepast vooruit te verdedigen bij het tweede doelpunt van Stanciu. Een knappe goal op aangeven van een nuttige Chipciu, maar ook een die uit de lucht kwam gevallen voor paars-wit. Met een 2-1-ruststand werd Anderlecht rijkelijk betaald.


Ook in de tweede helft was Mainz de betere ploeg en moest Anderlecht het spel ondergaan. Tot de 63ste minuut: het moment dat Youri Tielemans uitgekozen had om zijn fantastische traptechniek nog eens te etaleren. Eén controle en dan met binnenkant voet, heerlijk mooi in de hoek gedraaid.


Mainz dreigde en Roef, die ook duidelijk gebukt gaat onder de vertrouwenscrisis, kwam een paar keer goed weg. Maar met een paar gepaste tussenkomsten zorgde Roef er ook voor dat de kopjes niet weer naar beneden gingen. Integendeel zelfs, in de slotminuten werd het nog een doelpuntenfestival met 3 goals in 5 minuten.


6-1 dus, een ietwat overdreven zege, maar eentje die erg veel deugd zal doen: voor de trainer, de spelers en de club. Anderlecht zet meteen ook een serieuze stap richting kwalificatie en ook voor de wedstrijd van zondag tegen Oostende moet deze zege een opsteker betekenen.

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis