"Oorlog in Oekraïne kost 4,5 miljoen euro per dag"

De Oekraïense president Petro Porosjenko.
AFP De Oekraïense president Petro Porosjenko.
Het conflict in het oosten van Oekraïne eist een zware tol. Er vielen niet alleen duizenden doden, de crisis kost ook 4,6 miljoen euro per dag. Dat heeft de Oekraïense president, Petro Porosjenko, gezegd.

Oekraïne zit in een zware economische crisis. De president becijferde dat zijn land in 2015 liefst 5 procent van het budget zal spenderen aan Defensie. Dit jaar was dat nauwelijks 1 procent.

De Verenigde Naties becijferden vorige week dat het conflict sinds midden april 4.634 doden heeft geëist. Daarbij zijn ook de 298 slachtoffers van vlucht MH17 van Malaysian Airlines. Verder raakten 10.423 personen gewond. De VN ramen dat zowat 5,2 miljoen mensen leven in zones die getroffen worden door het conflict tussen Oekraïense proregeringsstrijders en pro-Russische rebellen die gesteund worden door Moskou.

Porosjenko legde de Verhovna Rada, het eenkamerparlement, gisteren een wetsontwerp voor waarin Oekraïne afstand neemt van zijn traditioneel statuut van niet-gebonden land. Hij zet zo een verdere stap om zijn land in ijltempo, en tegen de zin van Rusland, in het "westerse kamp" - EU en Navo - te nestelen.

Dat het van "Russischgezinde" en/of communistische oppositieleden gezuiverde parlement het ontwerp volgende week zal goedkeuren, staat volgens waarnemers zo goed als vast.