"Ook lichaamsdelen en deel van vliegtuigzetel gevonden in zee"

De Griekse minister van Defensie zegt dat Egyptische hulpverleners lichaamsdelen en delen van een vliegtuigzetel gevonden hebben in hun zoektocht naar het vermiste vliegtuig van EgyptAir. Eerder verklaarde het Egyptische leger al dat het brokstukken en bagage van het vermiste vliegtuig teruggevonden heeft op 290 kilometer ten noorden van Alexandrië.

Zoektocht gaat verder

"De crisisstaf van Egypte heeft ons geïnformeerd over de berging van een lichaamsdeel, een of twee zetels en enkele delen van koffers", zei de Griekse minister van Defensie Panos Kammenos aan de Griekse televisiezender ERT. "Wij hebben niets gevonden. Egypte heeft de leiding", voegde hij er nog aan toe.

De resten van de Airbus A320 werden 290 kilometer ten noorden van Alexandrië aangetroffen door vliegtuigen en schepen van de marine, aldus de Egyptische staats-tv. De marine zoekt nu verder naar de zwarte dozen van het toestel. Die moeten een verklaring bieden voor de crash.

Nog volgens Kammenos werden de wrakstukken gevonden "een beetje ten zuiden" van het punt waar het vliegtuig vermoedelijk neerkwam.

"De zoekwerkzaamheden gaan verder", zei hij nog. "Het lijkt erop dat vliegtuigen in een andere zone andere brokstukken gevonden hebben, maar er is nog geen officiële bevestiging dat het om onderdelen van het EgyptAir-vliegtuig gaat."

Een satelliet van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) heeft overigens een mogelijke olievlek ontdekt in het oostelijke deel van de Middellandse Zee, nabij de plaats waar vlucht MS804 verdween. Dat meldt ESA op haar website. De olievlek werd gevonden door de Sentinel-1A radarsatelliet, op ongeveer 40 kilometer ten zuidoosten van de locatie waar het vliegtuig laatst gesignaleerd werd, en was ongeveer twee kilometer lang volgens ESA. Het satellietbeeld werd donderdagnamiddag genomen.

ESA zei dat het de autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor de zoektacties op de hoogte bracht. "Er is evenwel geen garantie dat de vlek van het vermiste vliegtuig afkomstig is", aldus ESA.

Een Grieks legervliegtuig keert terug na een verkenningsvlucht boven de Middellandse Zee.
REUTERS Een Grieks legervliegtuig keert terug na een verkenningsvlucht boven de Middellandse Zee.
AP

'De crisisstaf van Egypte heeft ons geïnformeerd over de berging van een lichaamsdeel, een of twee zetels en enkele delen van koffers'

Panos Kammenos

Toedracht van crash nog onduidelijk

Het toestel met vluchtnummer MS804 verdween in de nacht van woensdag op donderdag van de radar tijdens een vlucht van Parijs naar Caïro. Er waren 66 personen aan boord, waaronder een Belg.

Gisterenavond kondigde Egypte aan dat er brokstukken waren gevonden, maar later werd dat bericht weer ingetrokken. De wrakstukken waren niet afkomstig van het vermiste vliegtuig.

De toedracht van de crash is nog onduidelijk. Een technisch mankement, een zelfmoordactie van een bemanningslid noch een terreuraanslag wordt uitgesloten. Onderzoekers van het Franse onderzoeksbureau voor de burgerluchtvaart (BEA) en van vliegtuigfabrikant Airbus zijn vanochtend naar Egypte gereisd om de Egyptische onderzoekers bij te staan.

AP
REUTERS