"Onze vijanden zullen beven van angst": Trump lanceert oorlogsschip van 11 miljard dat 20 jaar kan varen zonder extra brandstof

epa
De Amerikaanse president Donald Trump heeft een opmerkelijk oorlogsschip ingehuldigd. Met 335 meter - drie voetbalvelden achter elkaar - is dat het grootste vliegdekschip dat ooit werd gebouwd. "Het zal onze vijanden doen beven van angst", zei hij bij de inhuldiging in Virginia.

De USS Gerald R Ford - genoemd naar de voormalige president - kostte 11 miljard euro, weegt 100.000 ton en kan 20 jaar varen zonder extra brandstof te moeten tanken. Het schip vaart op kernenergie, die wordt opgewekt met een minikerncentrale aan boord. Het schip zal 2.600 bemanningsleden tellen, maar in tijden van crisis kan dat opgedreven worden tot 4.600.

Het was de regering van George W. Bush die de opdracht gaf voor de bouw van het schip en de constructie startte in 2009, onder president Barack Obama. Het moest oorspronkelijk klaar zijn in 2015 en zou 9 miljard euro kosten. Volgens de Amerikaanse marine zijn de vertraging en de meerkost te wijten aan de hoogtechnologische systemen waarmee het schip is uitgerust.

Katapulten
Een daarvan is het elektromagnetisch lanceersysteem waarmee gevechtsvliegtuigen en drones in de lucht kunnen worden gebracht. Tot nu toe gebeurde dat met speciale katapulten op stoom.

epa

Eerder dit jaar zei Trump in een interview met het magazine Time nog dat de marine terugmoest naar die stoomkatapulten, omdat het nieuwe systeem "honderden miljoenen dollars" had gekost en "niet deugde". Maar daar was op de inhuldiging niets meer van te merken. "Dit is Amerikaans vakmanschap op zijn best", klonk het nu. Het schip zal de komende twee jaar nog grondig verder worden getest en zou in 2019 voor het eerst ingezet kunnen worden.

ap
ap
reuters
reuters
ap
epa