"Ongeval zal België diep treffen"

Jan Luykx, de Belgische ambassadeur in Zwitserland, was vanochtend om 5 uur aanwezig op de persconferentie waar het busongeval werd bekendgemaakt.
AFP Jan Luykx, de Belgische ambassadeur in Zwitserland, was vanochtend om 5 uur aanwezig op de persconferentie waar het busongeval werd bekendgemaakt.
Het tragische busongeval dat dinsdagavond plaatsvond in het Zwitserse Sierre, is "zonder voorgaande". Dat verklaarde de politiecommandant van het kanton Wallis vanochtend tijdens een persconferentie. Zelfs de "geharde" reddingswerkers zijn van slag, klinkt het. "Het drama zal heel België diep treffen", zei Jan Luykx, de Belgische ambassadeur in Zwitserland.

"Ik heb dit nog nooit meegemaakt. De omvang van het ongeluk is moeilijk te verdragen", stelde Luykx. "Op dit ogenblik concentreer ik me op de praktische kant van de zaak", vertrouwde de diplomaat het Zwitserse persagentschap ATS toe. "Het emotionele aspect zal naar boven komen bij de ontmoetingen met de families." Verschillende families worden verwacht in Wallis, waar een team voor psychologische bijstand bijeengeroepen is om hen te steunen.
 
De ambassadeur bedankte de autoriteiten in Wallis om hun doortastendheid en goeie samenwerking. Luykx verklaarde snel en duidelijk geïnformeerd te zijn geweest.
 
Diepe emotie
De president van de regering van Wallis, Jacques Melly, deelde zijn "immense droefheid" en zijn "diepe emotie" mee. Hij bood ook zijn medeleven aan de families van de slachtoffers aan en dankte de reddingswerkers die "in zeer moeilijke omstandigheden" moesten werken.
 
De hoofdarts van de Organisation cantonale valaisanne de secours (OCVS), Jean-Pierre Deslarzes, verborg niet hoe lastig het was de juiste woorden te vinden. "Alle medewerkers zijn geschokt door wat ze hebben beleefd", verklaarde hij. "Het feit dat het om kinderen gaat, maakt het drama nog groter."

Christian Varone van de politie van het kanton Wallis gaf vanochtend vroeg meer toelichting op een persconferentie.
REUTERS Christian Varone van de politie van het kanton Wallis gaf vanochtend vroeg meer toelichting op een persconferentie.
Di Rupo: 'Geschokt door verschrikkelijk ongeluk'
Directeur basisschool Sint-Lambertus Heverlee: 'Hier zijn geen woorden voor'