Ga naar de mobiele website
^ Top

(Omstreden) toeristenbelasting op Mallorca en Ibiza gaat volgend jaar flink omhoog

Mallorca wordt overspoeld door toeristen die het eiland vaak snel even aandoen aan boord van een cruiseschip.
AFP Mallorca wordt overspoeld door toeristen die het eiland vaak snel even aandoen aan boord van een cruiseschip.
Vakantiegangers moeten er rekening mee houden dat ze volgend jaar op Mallorca en de andere eilanden van de Balearen twee keer zoveel toeristenbelasting zullen betalen. De linkse regeringscoalitie van de autonome Spaanse regio zou een principeakkoord bereikt hebben.

Volgens Podemos-voorman Alberto Jarabo worden de details van het akkoord morgen, donderdag, ingevuld. Volwassen bezoekers van Mallorca, maar ook Ibiza, Menorca en Formentera zullen in 2018 op hun afrekening allicht een extra bedrag tot 4 euro per persoon per nacht zien staan. Dat is nu nog, afhankelijk van de accommodatie, tussen de 50 cent en 2 euro.

Door de forse verhoging van de toch al omstreden heffing, vorig jaar in de zomer pas ingevoerd, willen de autoriteiten in Palma in totaal 100 miljoen euro per jaar ophalen. Het geld zal vooral worden besteed aan milieuprojecten.

De vereniging van hoteleigenaren noemt de maatregel "catastrofaal". Ze heeft tot dusver nog niets gezien van investeringen, dit jaar geraamd op 50 miljoen, en zegt dat de opbrengst dient om gaten in de begroting te dichten. In het laagseizoen, tussen november en april, betalen toeristen maar de helft van de toeslag. Wel ligt er een plan op tafel om de zomer al in maart te laten beginnen.

Meer over1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • joan lute

    Het zou veel beter zijn om overlast, openbare dronkenschap, wangedrag enz enz van toeristen zwaar te bestraffen met onmiddelijk te betalen overlastboetes van tenminste 500euro. Zo zouden de voorbeeldige en fantsoenlijke toeristen niet moeten opdraaien voor de rotzooi

Meld een bug