"Obama zet beleid Bush grotendeels voort"

UNKNOWN
Het binnenlandse veiligheidsbeleid van de Democratische Amerikaanse president Barack Obama vertoont veel gelijkenissen met dat van zijn Republikeinse voorganger George W. Bush, vooral dan op het domein van de terreurbestrijding. Dat blijkt uit een rapport van de American Civil Liberties Union (ACLU), de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie.

Volgens de ACLU dreigen bepaalde beleidslijnen die onder Bush nog als controversieel of zelfs extreem werden bestempeld, nu door Obama in een wet gegoten te worden en als "de nieuwe normaliteit" beschouwd te worden.

Goed en slecht
In het 22 bladzijden tellend rapport "Establishing a New Normal: National Security, Civil Liberties, and Human Rights Under the Obama Administration" staat te lezen dat Obama in het anderhalf jaar dat hij aan de macht is, goede en slechte resultaten heeft geboekt. Zo zijn er Obama's veelbelovende eerste stappen in de richting van een categorisch verbod op folteringen en het buiten de wet stellen van de overzeese gevangenissen van de CIA.
 
Elimineren terreurverdachten
Aan de andere kant is Obama er niet in geslaagd militaire commissies en onbeperkte hechtenis, een erfenis van Bush, op te doeken. Erger nog, zo luidt het, Obama heeft het controversiële "targeted killing program" (het elimineren van terreurverdachten) van Bush zelfs uitgebreid.
 
Voorts staat er ook te lezen dat Obama, ondanks zijn belofte als presidentskandidaat om de klokkenluiders beter te beschermen, ze integendeel voor de rechter wil brengen. "We vragen de regering zich opnieuw te binden aan de idealen die de president tijdens zijn eerste dagen in het Witte Huis heeft uitgesproken." (belga/gb)