#notanotherbrother: met deze video krijgt IS-propaganda tegenstand

IS-strijders in Raqqa.
AP IS-strijders in Raqqa.
Quilliam Foundations, een Britse antiterreurorganisatie, is vandaag met een YouTube-filmpje in de tegenaanval gegaan tegen de extremistische propaganda die terreurgroep IS verspreidt om in westerse landen nieuwe leden te werven. Dat schrijft de krant The Guardian.

De doelgroep van de video zijn jongeren die vatbaar zijn voor radicalisering en naar het Midden-Oosten zouden willen vertrekken om zich bij IS aan te sluiten. De campagne #notanotherbrother hoopt tegengewicht te bieden aan de propagandafilmpjes en -berichten die IS via sociale media verspreidt.

"IS radicaliseert onze broers om in Syrië te gaan vechten", klinkt het in een officiële mededeling. "Ze verscheuren families. Genoeg is genoeg. Door dit filmpje te delen zal IS zien dat hun extremistische opvattingen geen plaats hebben in onze gemeenschap. Geen enkele familie zou een geliefde mogen verliezen aan zulke haat."

Het filmpje van 1 minuut en 41 seconden werd gefinancierd door een crowdfundingproject. 150 mensen uit 10 verschillende landen schonken geld om de video mogelijk te maken.

Eerder beloofde Google al dat het internetbedrijf er strenger op zou gaan toezien dat videodienst YouTube geen platform wordt voor IS-propaganda.