Exclusief voor abonnees

"Nog steeds zit Hilaire liever op een tractor dan in een Jaguar"

photo_news

Hilaire Van der Schueren heeft de Tour al terugbetaald voor zijn wild card. De hele eerste etappe reed een van zijn renners mee voorop. Sponsor Wanty-Groupe Gobert urenlang in close-up. Want het was ook nog de enige Fransman in het vluchtgroepje van vier. En daar lusten de Franse tv-zenders wel pap van.

Hilaire zien en horen is stilgelegde tijd. Hij doet denken aan voetriempjes en aan mantra's toen een fiets nog het stalen ros werd genoemd. Ooit ambtenaar, nog steeds hobbyboer, maar bovenal verslaafd aan de ambiance van koers. Niet eens aan de nazit, aan de wedstrijd zelf. Toen hij nog assistent- ploegleider van Jan Raas was, ging hij slapen met de renners en stond op met de soigneurs. Hij controleerde alles tien keer en kende het parcours uit zijn hoofd.

Dat Marcel Kittel in Luik won, was geen verrassing. Dat een renner van Van der Schueren de hele dag in het oog van de camera fietste was dat wel. Premie voor de strijdlust als toetje. De Tour is grootkapitalisme. De meeste teams hebben renners in huis met een miljoenensalaris. Sky rijdt Jaguar. En in deze poenerige habitat krasselt Hilaire Van der Schueren jaar na jaar een ploegje bij elkaar voor iets meer dan een habbekrats. Nog steeds zit hij liever op een tractor dan in een Jaguar. Ontferming in materiaal en begeleiding is zijn hoogste bod. Een vaderlijk gebaar toe.  

Ik weet zeker dat hij een sms'je heeft gestuurd naar pechvogel Alejandro Valverde in het ziekenhuis. Hilaire herkent nog drama. Hij is het zelf.